Zmaj v obliki ptice

S pomočjo zmaja je človek uresničil davno željo, da bi letel po zraku samo s pomočjo vetra in kril. Prvi zmaji so se pojavili že pred 2500 leti v deželah daljnega vzhoda. Sprva so zmaje spuščali za zabavo in razvedrilo, pozneje pa tudi v znanstvene namene. V začetku prejšnjega stoletja so zmaje na široko uporabljali za meteorološke raziskave. Z njihovo pomočjo so znanstveniki dvigovali naprave na 1000 metrov višine in merili hitrost vetra, temperaturo, vlažnost in pritisk zraka.
Zmaja, katerega načrt je pred vami, si je zamislil američan Sandy Langa. Njegov zmaj je bil nekoliko drugače zasnovan, vendar je oblika ostala enaka.

Za izdelavo potrebujete štiri smrekove letvice s presekom 5×5 mm. Dve letvici sta dolgi 70 cm, dve pa 50 cm. Krajši dve letvici sta na sredini zalepljeni in ojačani z dvema ploščicama iz vezane plošče. Ploščici sta v obliki raztegnjene črke V in določata kot med obema letvicama. Daljši letvici sta na prednjem delu zlepljeni skupaj na dolžini 24 cm, kjer se sekata s prečno zlepljeno letvico. Ta spoj dobro obvežite z močno vrvico, ki jo nazadnje prepojite še z lepilom za les.
Na prednjem delu zavežite vrvico in jo napnite na oba skrajna dela prečnih letvic. Tu jih zavežite, nato pa vrvici nadaljujte na zadnji del zmaja. Letvici na tem delu upognite navzven in ju zvežite. Napeta vrvica bo ti dve letvici držala v upognjeni obliki.

S pomočjo mreže, narisane na načrtu (glej PDF), povečajte obliko zmaja in jo prenesite na ovojni papir ali plastično folijo dimenzije 100×75 cm. Preden to obliko nalepite na zmaja jo lahko z alkoholnimi flomastri tudi okrasite po svojem okusu. Ponjavo nalepite na letvice na spodnji strani. Prednji rob, ki poteka po vrvicah zapognite in ga prav tako zalepite. Na zadnjem delu kril pa za pritrditev na vrvice uporabite dva trakova.
Skozi papir, na mestih, ki so na načrtu označena z rdečo piko, naredite luknjice in skoznje povlecite tanko vrvico in jo privežite. Vseh pet vrvic zvežite skupaj tako, da bo zmaj, če ga pustite prosto viseti na teh vrvicah, visel s prednjim delom nekoliko nižje kot zadnji. Razlike naj bo okoli 10 do 12 cm. Na ta skupek vrvic pa privežite še 100 metrov dolgo vrvico za spuščanje. Najbolje je uporabiti tanko najlonsko vrvico, kakršno uporabljajo ribiči.
Počakati morate le še na veter in lepo vreme. Zmaja spuščajte na dovolj velikem travniku brez dreves ali električnih daljnovodov. Če je veter prešibak, pomaga, če na nizki višini nekoliko tečete proti vetru, da zmaj pridobi nekaj višine. Na večji višini se veter ponavadi okrepi in zmaj v obliki ptice bo lepo zaplaval po zraku.

Objave iz iste kategorije: