Zmaj in slon iz pločevine

Iz ostankov bakrene pločevine lahko izdelate zelo lepe okrasne predmete. Uporabite lahko tudi aluminijasto ali medeninasto pločevino, vendar je bakrena najlepša. Tokrat vam predstavljamo izdelavo dveh figuric in sicer slončka ter zmaja. Zmaj spominja na podobno skupturo, ki ga lahko vidimo v Ljubljani na zmajskem mostu. 

Najprej si s pomočjo mreže narišite figuro v velikosti, ki ste si jo izbrali. Za lažje delo lahko obliko povečate tudi s fotokopirnim strojem. Za izdelavo potrebujete pločevino debeline 0,5 mm, na katero z indigo papirjem prekopirate obliko figure. S škarjami za pločevino jo lepo izrežite in ostre robove obrusite s fino pilo za kovino. Črtkane črte kažejo mesta, kjer boste pločevino ukrivili. Kdor ima več umetniške žilice, lahko trup in krila zmaja še dodatno preoblikuje. V ta namen potrebujete leseno ali kovinsko paličico, ki jo na spodnjem koncu lepo polkrožno obrusite. Na tršo podlago postavite kos talne obloge ali gume. Izrezano figurico postavite na to podlago in s pomočjo paličice in kladiva površino na krilih preoblikujte, da se pojavijo izbočena rebra. Da bo površina lepo gladka, je treba kar nekaj potrpljenja.
Spodnjo čeljust zmaja naredite posebej in jo z majhno bakreno kovico prikovičite na zmaja. Ne pozabite čeljust pred tem dokončno ukriviti. Tako narejen izdelek obrusite z brusnim papirjem ali železno volno, kakršno uporabljajo mame za čiščenje posode. Vso površino zbrišite s čisto krpo in jo prelakirajte z brezbarvnim nitro lakom. Tako bo vaša figurica dobila lepo in neobčutljivo površino.
Za zmaja si iz lesene deščice naredite tudi primeren podstavek, ki ga prav tako prelakirate z brezbarvnim nitro lakom. Na nogah zmaja naredite majhne luknjice skozi katere vstavite majhen žebljiček in ga pribijete v podlago.
Izdelek je lahko zelo lep okras na vaši polici ali pa lepo darilo prijatelju.

  Pdf oblika za tiskanje

 

Objave iz iste kategorije: