Zmaj raketa

Tokrat boste videli, da za spuščanje rakete ni vedno potreben motor, saj se tudi navaden zmaj lahko spremeni v raketo. Dovolj je, da obliko zmaja spremenite v podobo rakete, njena izdelava pa ostane enako preprosta.

Za gradnjo potrebujete nekaj smrekovih letvic dimenzij 5 x 5 mm, ki jih dobite pri bližnjem mizarju ali v trgovini z lesnim programom. Ker imajo kupljene letvice dolžino enega metra, jih potrebujete pet. Potrebujete še polo svilenega papirja ali PVC folije.
Letvice narežite na primerne dolžine in jih med seboj zlepite po načrtu (glej PDF).

Spoje učvrstite z lepilom in trdo ovijte s tanko vrvico, ki jo na koncu prav tako prepojite z lepilom. Uporabite belo mizarsko lepilo, ki ga dobite tudi v manjših količinah. Ogrodje je najbolje sestavljati na ravni deski, da bo konstrukcija popolnoma ravna. Ko se lepilo posuši, najdaljši letvici pazljivo ukrivite skupaj in ju prav tako učvrstite z vrvico in lepilom. Na to leseno konstrukcijo položite papir in ga obrežite tako, da bo papir na vseh straneh širši za 5 mm, kot je lesena konstrukcija. Papir lepo poravnajte in letvice namažite z lepilom za papir ter položite nanj. Pri tem pazite, da bo papir čim lepše napet in brez gub. Rob papirja, ki gleda čez letvice na robovih zarežite s škarjami, namažite z lepilom in ga prilepite še na bočno zunanjo stran letvic. Ko se lepilo dobro posuši, papir navlažite z vodo, raketo postavite na ravno mizo in dobro obtežite po robovih. Ko se voda posuši, se papir lepo napne, nanj pa lahko narišete še kakšen svoj motiv.
Na točkah, ki so označene na načrtu skozi papir naredite majhne luknjice in na letvice trdno privežite močno vrvico. Vse tri vrvice zvežite skupaj tako, da bo zmaj, ko ga pridržite v roki, za okoli 30° nagnjen z nosom proti tlom. Ta kot je odvisen od moči vetra, zato ga med spuščanjem lahko spreminjate. Pri močnejšem vetru je ta kot lahko manjši in obratno. Papir je nalepljen na tisto stran (spodnjo), kjer se nadaljujejo vrvice. Na ta vozelj pa sedaj privežite še daljšo vrvico ali laks dolžine okoli 100 metrov.
Raketo spuščajte v vetrovnem vremenu tako, da ga pridržite na kratki vrvici z vetrom in počasi spuščajte vrvico, da se raketa dvigne visoko. Če je veter prešibak, si pomagajte tako, da počasi tečete proti vetru in spuščate vrvico. Ponavadi je veter na majhni višini šibak, ko pa doseže višino okoli 20 do 30 metrov pa se okrepi. Pazite, da bo travnik, kjer boste spuščali raketo brez dreves in električnih drogov.
Prijetno lansiranje rakete in doseganje velikih višin.

Objave iz iste kategorije: