Modelarstvo 2R FLY

Vremenska hišica

Barometri, ki jih prodajajo kot spominke so najrazličnejših oblik, njihova skupna naloga pa je napovedovanje vremena. Nekateri so tako zapleteni, da se moramo kar dobro osredotočiti na kazalce, da ugotovimo, kakšno vreme nam napovedujejo. Vremenskih hišic, ki so bile v modi pred leti, danes ne zasledimo več, zato pa si jo z malo truda lahko naredite sami. Za samo izdelavo ne boste potrebovali kakšnih posebnih spretnosti, le pri umerjanju boste potrebovali nekoliko potrpežljivosti.

Osnovni material, iz katerega je hišica sestavljena, je vezana plošča debeline 5mm. Potrebovali boste še nekaj letvic, kose raznobarvne tkanine, nekaj žice, struno za violino in še nekaj drobnarij.
Na vezano ploščo si narišete sestavne dele in jih izrežete. Robove lepo obrusite ter začnete lepiti. Lepite z belim mizarskim lepilom. Znotraj hišice v vogalih spoje ojačite še z letvicami. Na zadnji strani stranice ojačite še z dvema trikotnikoma F. Pri delu si lahko pomagate z majhnimi žebljički. Zadnja stranica je odprta in če želite hišico obesiti na steno, morate v sleme strehe vlepiti trikotnik iz vezane plošče ter nanj pritrditi kljukico za obešanje. Podstavek izdelate iz nekoliko debelejše vezane plošče 8-10mm in ga po robovih polkrožno obrusite.
Figurici fanta in deklice imata za osnovo letvico Ø5×60 mm. Nanjo je prilepljena lesena ali plastična kroglica, ki bo služila za glavo. Roke naredite iz plastificirane žice, ki jo uvijete okoli letvice. Na leseno kroglico narišite obraz in vse skupaj dobro prelakirajte. Obleko sešijte iz raznih kosov blaga. Nekako logično je, da ima deklica rdečo obleko, fant pa modro. Deklica namreč predstavlja lepo vreme, fant pa deževno. Da bo predstava še bolj prepričljiva, fantu v naročje prilepite majhen dežnik, ki ga naredite iz papirja, deklici pa majhno posodo za zalivanje, ki jo naredite iz tanke pločevine.
Pri mehanizmu za prikaz vremena bodite malo bolj pazljivi in iz vezane plošče 5mm izrežite dele I in G. V delih I izvrtajte luknjo Ø9 mm in jo lepo obrusite. Skoznjo porinite letvico Ø8 in ta se mora neovirano vrteti. Dela prilepite v notranjost hišice in pazite da ju ne prilepite postrani, da ne bi slučajno zavirala vrtenje letvice in tako celotnega mehanizma. Na letvico H prilepite in pribijete podstavek figuric G. Nanj pa obe figurici fanta in deklice. Pod slemenom strehe opašite plutovinast zamašek, skozi katerega ste prej zvrtali luknjo in vanj porinili letvico Ø5 mm. Zamašek morate na zgornji strani na obeh straneh pobrusiti in ga prilepiti. Letvica, ki gre skozenj, mora biti vrtljiva, vendar se ne sme vrteti nalahko. Ta letvica gleda skozi streho ven in je na vrhu koničasto obrušena. Nanjo nataknete leseno kroglico in jo prilepite. Nad kroglico pa, če želite, prilepite še silhueto domačega petelina, ki jo izrežete iz tršega kartona ali tanjše vezane plošče.
Ostane le še vgradnja strune. V zgornjo K in spodnjo H letvico zaradi lažje montaže strune predhodno zavrtajte luknjo, v katero boste vstavili struno. Struno za violino odrežete na željeno dolžino in jo prilepite v te luknjice. Struno prilepite tako, da je podstavek G približno 5 mm dvignjen od podstavka. Najbolje ga je podložiti in to podlogo odstraniti, ko je lepilo dovolj suho.
Tako sestavljeno hišico prebarvajte po svojem okusu. Uporabite lahko tudi tempera barve, vendar ne smete nanašati predebelih plasti kajti barva lahko razpoka. Podstavek je lahko zelene barve, na streho narišite strešnike in je lahko rdeče barve. Na čelni strani narišite balkon, na katerem so rože, okoli vrat pa polkna. Če boste uporabili tempera barve, morate pred lakiranjem počakati tako dolgo, da se res dobro posušijo. Prve nanose brezbarvnega laka naredite z mehkim čopičem in s čim manj potez. Pomaga, če je lak bolj redek.
Ostane le še umerjanje. Hišica mora biti zunaj, vendar ne direktno na soncu. Omogočiti morate, da je menjava okoliškega zraka nemotena. Počakajte na lepo vreme in zgornjo letvico s silhueto petelina obrnete tako, da je deklica zunaj hišice. Ko je to narejeno, je mehanizem umerjen in sedaj je položaj figuric odvisen le od vlažnosti zraka. Bolj vlažen zrak je in diši po dežju, bolj prileze ven figura fanta. Vendar pa se s tem prvim umerjanjem ne smete takoj zadovoljiti, temveč spremljajte premikanje figuric dalj časa v različnem vremenu in nastavite najbolj optimalne odklone.
Pa uspešno napovedovanje vremena!

  Pdf oblika za tiskanje

Objave iz iste kategorije:


Posted

in

by

Tags: