Statični modeli

Vremenska hišica

Model vremenske hišice je namenjen modelarjem začetnikom kot okrasni eksponat, ki bo popestril vašo polico. Lasersko izrezani deli zagotavljajo natančno gradnjo modela, zato je zagotovljeno, da se lahko sestavi res ličen model. V kompletu so vsi sestavni deli in podrobna slikovna navodila, kjer je po korakih opisana gradnja modela

Dolžina: 205 mm
Globina: 70 mm
Višina: 170 mm
Material: topolova vezana plošča 3 mm

Cena KIT kompleta – 19,52 € (cena že vsebuje DDV)
NAROČILO: robert.resman(afna)siol.net ali 041 80 60 80
KIT komplet je možno kupiti tudi v trgovini MIBO

Navodila za sestavljanje

Orodje

Za sestavljanje potrebujete osnovno orodje in nekaj pripomočkov, ki jih najdete doma:
• olfa nož ali skalpel,
• škarje,
• brusni papir zrnatosti 150 in 400,
• majhno deščico na katero nalepite brusni papir,
• lepilni trak,
• ščipalke za perilo,
• belo lepilo za les ali sekundno lepilo,
• prozorni lak za končno zaščito.

Priprava delov

Zaradi laserskega razreza so deli izrezani zelo natančno, zato ni potrebnih posebnih priprav.
Z olfa nožem previdno zarežite v mostičke, ki držijo dele na svojem mestu. Ostanke mostičkov narahlo obrusite in za vse dele določite kam sodijo. V pomoč so vam oštevičeni deli na zadnji strani.
Posamezne kose obrusite po obeh površinah, da odbrusite sledi laserskega žarka med rezanjem.
Pred lepljenjem delov morate najprej 4 kose obrusiti pod kotom. Obe stranici 3 na zgornjem delu obrusite pod kotom 45 stopinj. Pravilni kot brušenja preverite tako, da stranico postavite v zareze čelne stranice 2. Kasneje, ko bodo ti deli zlepljeni skupaj bo takšno brušenje veliko težje. Pod kotom obrusite tudi oba dela za streho 4 v zgornjem delu, da se bosta lepo prilegala.

Sestavljanje

Pripravljene dele lahko že začnete lepiti skupaj. Na podnožje 1 prilepite čelno stranico 2. Za natančno pozicijo služijo utori v podnožju. Na svoja mesta zalepite tudi obe stranici 3, ki zagotovita, da so deli med seboj pravokotni.
Med sušenjem lepila lahko zlepite tudi nosilec za pritrditev hišice na zid (deli 5, 6, 7) ter vodilo za figurice (deli 13 in 14).
Nadaljujete s sestavljanjem ograjice okoli hiške. V podnožje zalepite prednjo ograjo 12 ter obe stranski 11. Tudi tukaj za pravo pozicijo služijo utori v podnožju.
Naslednji korak je sestavljanje balkona. Na čelno stranico najprej v utore prilepite del 10 ter na obe strani zaključka ograje 8. Ko se lepilo posuši, preko teh delov lahko zalepite tudi ograjo balkona.
Pred lepljenjem strehe oba dela na ravni podlagi postavite skupaj in ju na zunanji strani začasno zalepite z lepilnim trakom. Ta bo zagotovil, da se na tem vogalu stranici strehe ne moreta premakniti.
Hišico postavite na ravno podlago ter na zgornji strani zalepite streho. Utrdite jo z lepilnim trakom, da se med sušenjem lepila ne more premakniti.
Ko je lepilo suho lahko znotraj v zgornji vogal prilepite nosilec za pritrditev na steno.
Na podnožje 15 prilepite obe figurici 16 in 17 tako, da gledata drug proti drugemu. Na sredino pa zalepite daljšo okroglo letvico tako, da je luknja v letvici zgoraj. Nihala s figuricami še ne lepite v hišico, saj je lažje to vlepiti po lakiranju.
Zadnji korak je le še obrusiti luknjo na vrhu strehe, ki drži krajšo okroglo letvico. Luknjo obrusite z okroglo pilo tako, da se letvica lepo prilega.

Lakiranje in montaža

Sestavljeno hišico dvakrat prelakirajte z brezbarvnim lakom in ga po vsakem nanosu, ko se posuši, zgladite s finim brusnim papirjem. Površina bo tako gladka in zaščitena pred vremenskimi vplivi.
Sedaj lahko začnete s končnim sestavljanjem hišice. Nihalo s figuricami nataknite na vodilo in ga zalepite na notranjo stran hišice. Pazite, da bosta figurici v vodoravnem položaju.
V luknjico na okrogli letvici zalepite priloženo struno 20 iz posušenih navitih črev. Struna je na enem delu označena z rdečo barvo in ta del zalepite v nihalo s figuricama. Struna je nekoliko daljša zato jo skrajšajte le toliko, da bo segala do utora kolesa 21 za nastavljanje.
Skozi streho potisnite krajšo okroglo letvico z luknjo spodaj. Z notranje strani vstavite kolo 21 in skozenj porinite letvico 19, obenem pa v luknjico vstavite struno 20. Figurici dvignite za 3 mm od tal in zalepite struno v letvico 19 ter nastavitveno kolo 21. Hišica je tako gotova in jo je treba le še umeriti.

Nastavitev in delovanje

Hišico postavite zunaj v senčni prostor. Struna iz navitih in posušenih svinjskih črev se na vlažnem zraku razteguje, v suhem pa krči. Ker je struna navita se s tem vrti in tako poganja figurici.
Na začetku bo treba z gumbom nekajkrat popraviti nastavitve, da se struna pravilno umiri. Da se struna ne izsuši preveč, je priporočljivo, da jo vsake toliko časa le malo podrgnete s prsti navlaženimi z jedilnim oljem.

Objave iz iste kategorije: