Vezan akrobatski model

Pred vami je načrt za zabaven model, s katerim boste lahko izvajali tudi akrobacije. Za izdelavo potrebujete le kos vezane plošče ali lesa debeline 8 mm, debelejši karton, vrvico dolžine okoli 4 metre in nekaj vijakov.

Iz lesa izrežite trup in ga lepo pobarvajte, iz debelejšega kartona pa krila in oba stabilizatorja. Na trup jih prilepite z lepilom za les, krilo pa lahko utrdite še z majhnimi žičniki. Eliso izdelajte iz smrekove deščice 70x10x8 mm, ki ji na sredini zvrtate luknjico premera 3 mm, nato pa z nožem in brusnim papirjem poševno obdelajte oba kraka. Pazite, da bosta nagiba kraka v nasprotnih straneh. Na trup jo pritrdite z lesnim vijakom, na katerega nanizajte še podložko. Vijak privijte le toliko, da se bo elisa lepo vrtela če pihnete vanjo. Podvozje ukrivite iz jeklene žice debeline 2 mm in ga z lesnim vijakom pritrdite na spodnji del trupa. Kolesa lahko uporabite od odslužene igrače, ali pa jih izrežete iz vezane plošče. Za ostrogo, namesto zadnjega kolesa, pribijte žičnik, mu odščipnite glavico in s kleščami ukrivite. Na trup malo pred težiščem ob strani privijte lesni vijak in nanj trdno privežite vrvico. To vrvico peljite po krilu in jo na koncu utrdite še s trakom iz kartona. Desničarji boste model lažje vodili v smeri nasproti urinega kazalca, levičarji pa v smeri urinega kazalca, zato že na začetku vrvico pritrdite na pravo stran modela.


Pred prvimi poleti preverite težišče in po potrebi na prednji del trupa pritrdite kakšno utež. Model spuščamo tako, da primemo vrvico kakšen meter od modela in zavrtimo okoli sebe. Ko model poleti počasi daljšajte vrvico, pazite le da je roka iztegnjena in vrvica lepo napeta. Model bo lepo krožil okoli vas in z nekaj vaje vam bo uspelo lepe akrobacije in celo pristanek. Mogoče bo model na začetku z nosom silil navzgor, v tem primeru v nos trupa dodajte utež, v nasprotnem primeru pa jo odvzemite.
Elisa se bo zaradi hitrosti med letom vrtela in ustvarjala določen upor, ki je potreben za lepo izvajanje akrobacij. Vrtenje elise in njen zvok pa ustavrita zelo realno sliko letala.

Objave iz iste kategorije: