Trokraki bumerang

Bumerang je zanimiva igrača, ki se pojavlja v različnih izpeljankah od dvokrake do večkrake oblike. Ker je izdelava klasičnega bumeranga kar zahtevno opravilo, si lahko z malo truda naredite trokraki bumerang, ki skoraj ne zaostaja za svojim pravim bratom.

Izdelate ga lahko iz lepenke, debelejšega kartona ali poltrde plastike. Obliko po dimenzijah narišite na izbran material in ga izrežite (glej PDF). Po osi vzdolž vsakega kraka narišite simetralo in po njej prepognite krake v obliki strehe. Tako ustvarite profil, ki pri tej lahki izvedbi nadomesti običajni profil.

Zaradi razlike v metanju z levo ali desno roko je zamik krakov različen. Za levičarje krak narahlo zavihate v nasprotni smeri gibanja urinega kazalca. Kot zamika pa vpliva na let. Če krake močno zapognete, leti bumerang v manjšem krogu. Pri premočno zapognjenih krakih je lahko posledica tudi prezgodnji padec.
Bumerang držite na koncu kraka tako ohlapno kolikor je mogoče, vendar ne s celo pestjo. Palec leži na zgornji strani bumeranga, spodnjo stran pa drži kazalec.

Bumerang vržete vodoravno ali pod rahlim kotom navzgor, držite pa ga skoraj vertikalno nekoliko nagnjenega v desno. Z gibom zapestja mora dobiti potrebno rotacijo, pri čemer pa moč ni odločilna.

METANJE
Pred vsakim metom preverite od kod piha veter. Mečete vedno v smer okoli 60 stopinj desno ali levo od koder piha veter. Postavite se tako, da prosto roko in ramo obrnete v smer metanja. Roko z bumerangom iztegnete daleč nazaj, pri čemer povesite zapestje. Nato zamahnete z roko čez ramo naprej in bumerang trdno držite. Tik preden ga izpustite, pa zapestje sprožite naprej, nikakor pa ga ne zvrnite bočno. Dlan roke vodite tako, da je ves čas v isti ravnini. Bumerang mečete vzporedno s tlemi ali v blagem vzpenjanju.

Pri pravilnem metu bumerang naredi krožno pot in se sam vrne nazaj. Zanimivo je, da se, čeprav je bil vržen pokončno, vselej vrne v vodoravni legi. Lovite ga med dlani, nikakor s prsti.

Če pristane za vami, niste dovolj upoštevali smeri vetra in ste ga vrgli preveč v veter.

Če pa pristane daleč pred vami, potem ste ga vrgli preveč bočno v veter.

Objave iz iste kategorije: