Tovornjak prekucnik

Model tovornjaka je kot nalašč za modelarje začetnike, ki odkrivajo veščine rezljanja z žagico rezljačo. Sestavni deli niso zapletenih oblik, zato z izrezovanjem ne bi smelo biti težav.

Za delo potrebujete kos topolove vezane plošče, debeline 3 mm in kos okrogle varilne žice, debeline 2 mm, od orodja pa žagico rezljačo, sveder premera 2 mm, brusni papir, risarski pribor in lepilo za les.
Sestavne dele najprej natančno prerišite na vezano ploščo in upoštevajte število posameznih kosov (glej PDF).

Na kosih, ki imajo izrezane luknje, najprej izvrtajte luknje in vanje vstavite žagico ter jih izrežite. Ko imate vse odprtine izrezane, se lotite še izrezovanja zunanjih kontur. Režite tako, da bo narisana črta še vidna. Izrezane dele sedaj lepo obrusite do črte. Dele, ki so podvojeni, postavite enega poleg drugega in brusite kar oba kosa skupaj. Tako boste dobili popolnoma enake podvojene kose. Če niste preveč vešči z žagico, lahko utore na delu 3, ki predstavljajo hladilne reže, preprosto izpustite in jih kasneje le narišete. S svedrom premera 2 mm zvrtajte še vse luknje in že lahko začnete lepiti.

Med seboj najprej zlepite dela 1 in 2 in pazite na levo in desno polovico. Obe polovici povežite s stranico 7 in 6 ter nadaljujte z delom 3 in 4. V kabini prilepite sedež 14 in naslonjalo 15. Volan 13 prilepite na kos žice in v del 12, ko se lepilo posuši, pa vse skupaj še v kabino. Vetrobransko steklo 5 na spodnjem in zgornjem robu obrusite pod kotom in ga prilepite na svoje mesto. Zunanje robove kabine lepo polkrožno obrusite in prilepite še luči 10 in odbijač 11.
Posamezna kolesa so sestavljena iz treh kosov. Najprej zlepite skupaj po dva kosa 8 in nanju še kos 9. Robove lepo obrusite v polkrožno obliko, kot jo imajo prava kolesa. Luknje na podvozju z okroglo pilo toliko obrusite, da se bodo osi koles 19 prosto vrtele. Koles na osi še ne prilepite, da boste lažje lakirali ali barvali model in jih prilepite šele po koncu barvanja. Keson zlepite tako, da na dno od strani najprej prilepite stranico 17 in nato še obe stranici 18. Pazite, da bodo deli med seboj zlepljeni res pravokotno. Ko je keson zlepljen, polkrožno obrusite robove in prilepite še dela 20.
Model pobarvajte ali samo prelakirajte s prozornim nitro lakom. Lakirati morate vsaj trikrat, in po prvih dveh lakiranjih površino, ko se lak posuši, še zgladite s finim brusnim papirjem. Tako boste dobili gladko in sijočo površino modela.
Na model najprej z osjo pritrdite keson in nato še kolesa in tovornjak je narejen.

Objave iz iste kategorije: