Terenski avto

Včasih je bilo zelo priljubljeno tekmovanje z avtomobili na elektro pogon. Modele smo postavili v vrsto v telovadnici in ocenjevali hitrost modela ter ravno linijo njegove vožnje.

Načrt za takšen model je pred vami, za izdelavo pa boste potrebovali le nekaj vezane plošče, kos smrekovega lesa in trak pločevine (glej PDF).

Iz vezane plošče debeline 4 mm z rezbarsko žagico izre­žite vse dele ter jih obrusite z brusnim papirjem. Kolesa naredite iz 8 mm de­bele vezane plošče in jih polkrožno obrusite. Prednji del avtomobila nare­dite iz bloka smrekove deske in ga obdelajte, kot kaže načrt.

De­le med seboj zlepite z belim mi­zar­skim lepilom in spoje dodat­no obru­site. Površino sedaj lah­ko po­barvate ali prelakirate z ni­tro lakom. Kolesa in odbijače z žeb­ljički pritrdite na svoja mesta. Zad­nje levo kolo se poganja pre­ko elektromotorja, ki ga lahko dobite od stare odslužene igra­če. Elektromotor s pomočjo plo­če­vinastega traku pritrdite na spod­njo stran avtomobila, na nje­­govo os pa nataknite kolo. Ba­terije vstavite kar v avtomo­bilski prtljažnik in prav tako sti­kalo za vklop in izklop motorja.
Sedaj lahko preverite, ali se avto pelje res naravnost. Postavite ga na ravno ploskev in prižgite motor. Če avto zavija iz smeri, mu malo prekrivite sprednja kolesa. Za boljšo vožnjo je naj­bolje, da sta oba prednja kolesa nag­njena nekoliko navznoter.

Objave iz iste kategorije: