Stojalo za krilo

Stojalo za kriloPri lepljenju zaključnih letvic ali prekrivanju zaključkov s folijo se večkrat srečamo s problemom, kako pritrditi krilo v navpičnem položaju. Za tako opravilo si lahko izdelate preprost pripomoček, s katerim lahko vpnete krila do debeline 60 mm. Zaradi dolžine krila in narave dela je smiselno narediti dva stojala. Kako se takšno stojalo uporablja pa si najbolje ogledate na slikah.

Stojalo za kriloStojalo za krilo
Vsi deli so izdelani iz 10 mm debele vezane plošče ali mediapana. Na nosilcu čeljusti so izvrtane štiri luknje premera 6 mm. V teh so vstavljeni sponski vijaki M6x30 mm in sicer le dva na enem nosilcu glede na zahteve, kakšno krilo želimo vpeti. Stojalo za kriloPred vstavljanjem vijakov s kvadratno pilo luknje nekoliko obrusite v kvadratno luknjo, da se sponski vijaki lepo prilagodijo vanjo, pri vijačenju pa se ne vrtijo. Utori na čeljustih, so zaradi nagibanja čeljusti po konturi profila krila, nekoliko širši. Stojalo za kriloPo robu, kjer čeljust nalega na krilo pa prilepite trak tapisona ali gume. Boljši je tapison, ki na površini folije ne pušča sledi. Nosilci čeljusti so na podstavek prilepljeni in dodatno ojačani s trikotnimi letvicami. Za pritrjevanje uporabite podložke in matice M6, za lažje delo pa je najbolje kupiti plastične gumbe, ki imajo vgrajeno matico M6.
Z nagibanjem čeljusti lahko enostavno prilagodite kot in odprtino za katerokoli krilo, stabilizator ali krilca. Pri ozkih krilih med čeljusti vstavite kos tapisona, ki bo preprečeval, da bi se krilo pogreznilo v stojalo pri močnejših pritiskih, ali pa uporabite lesen blok primerne velikosti na katerega postavite kos tapisona.

Objave iz iste kategorije: