Starinski avto

Tokrat je pred vami nekoliko težja naloga, vendar se je vredno potruditi. Model starinskega avtomobila bo na polici zelo lep okras. Izgled pa je odvisen predvsem od vas, kako natančno boste izrezali posamezne dele in jih med seboj zlepili.

Potrebujete 3 mm debelo vezano ploščo in nekaj debelejšega kartona. Namesto vezane plošče lahko uporabite tudi mediapan iste debeline ali podoben material, celo zelo debel karton je primeren. Vse dele najprej prerišite na vezano ploščo. Če imate možnost, lahko načrt fotokopirate in nato list prilepite na vezano ploščo. Z žagico rezljačo pazljivo izrežite ob črtah in na koncu lepo obrusite. Pri delu pazite, koliko posameznih delov je treba narediti. Najbolje je, da začnete izdelovati dele po zaporednih številkah in vsak del lepo prilagodite na osnovo (glej PDF).

Dele iz vezane plošče lepite na osnovno ploščo 1 z belim mizarskim lepilom. Lepila mora biti le toliko, da zapolni spoj, nikakor pa ne smete namazati lepila preveč. Če se vam to zgodi, ga takoj, ko je še sveže, obrišite z vlažno krpo. Ko se lepilo dobro posuši, vse robove zgladite z brusnim papirjem. Ukrivljene površine naredite iz kartona debeline 1 mm, na načrtu so narisane v rumeni barvi. Prednji in zadnji pokrov ter plašč okrogle posode so označeni samo na sestavljeni risbi, kjer so napisane tudi dimenzije. Najprej zlepite večje dele skupaj in šele nato začnite z manjšimi. Kolesa nanizajte na jekleno žico debeline 2 mm, ki jo vstavite skozi podnožje in na obeh straneh zalepite na kolo. Luknjice na podnožju morajo biti toliko velike, da se žica brez težav vrti. Na žico prilepite tudi krmilo in ga pod kotom prilepite na armaturno ploščo.
Tako sestavljeno maketo pobarvajte z razredčenimi tempera barvami in na koncu vse skupaj še prelakirajte z razredčenim brezbarvnim nitro lakom. Če pa imate na voljo barve za les ali kovino, pa površino najprej prelakirajte z brezbarvnim lakom, dobro obrusite in šele nato barvajte površino. Z alkoholnimi flomastri narišite še drobne detajle; zračnike na pokrovu motorja, armaturno ploščo in mogoče celo vijake ali kovice na površini. Če imate dovolj spretne prste, lahko iz kosa prozorne plastike naredite tudi vetrobransko steklo.

Objave iz iste kategorije: