Špiralni vrtiljak

Presenetite prijatelje z vrtiljakom, ki se sam od sebe vrti in to noč in dan. Seveda to drži le tedaj, če ga postavite na toplo peč ali nad radiator v sobi. Uporaba barvnega papirja naredi vrtiljak še bolj atraktiven. Preden izrežete špiralo, lahko papir s flomastri poljubno pobarvate ali narišete vzorec.

Zanj potrebujete zelo malo materiala: list šeleshamerja, leseno paličico dolgo okoli 40 do 50 cm, perlo ter buciko.
  Na sredino lista narišite dve točki, ki sta si odmaknjeni 1 cm. V prvo zapičite šestilo in iz druge točke narišite polkrog, zatem zapičite v drugo točko in iz prve narišite polkrog. Ta postopek ponavljajte do premera okoli 20 cm. Dobite narisano špiralo, ki jo s škarjami izrežite. Z buciko jo na sredini pritrdite na vrh palice in sicer tako, da se prosto vrti. Med palico in špiralo na buciko nataknite perlo, ki bo zmanjševala upor vrtenja. Tako narejen vrtiljak postavite nad radiator v sobi. Veselo se bo začel vrteti in se bo vrtel toliko časa kolikor bodo radiatorji topli.
  Skrivnost neznane sile, ki vrti špiralo je v vročem zraku, ki ga segreva radiator. Vroč zrak je lažji od hladnega zato se dviga. Dvigajoč zrak pa obteka špiralo, ki deluje kot vijak in se zaradi tega prične vrteti. Vroč zrak se pri dviganju ohlaja in na drugi strani sobe zopet spušča proti tlom. Lahko rečemo, da zrak v sobi kroži. Bolj je vroč radiator, hitreje zrak kroži in s tem se tudi hitreje vrti naš vrtiljak.

  Pdf oblika za tiskanje

 

Objave iz iste kategorije: