Snežinke iz stiropora

Zelo lepi okraski za novoletno jelko so bele snežinke iz stiroporja. Lahko jih nalepite tudi na okno ali obesite pod strop. Za njihovo izdelavo pa si morate izdelati šablono in posebno pripravo, ki vključuje vročo žico, napeto navpično. S pomočjo šablone drsite ob vročo žico in tako izrežete snežinko. Na tak način si lahko izrežete tudi poljubne oblike iz stiroporja. Največ izdelkov boste lahko naredili prav za novoletni čas; snežake, jelene, sani in božička …, lahko pa tudi razne lutke in figurice.

Ker se stiropor zelo lepo reže z vročo žico, potrebujete za vašo pripravo žico, ki jo najdete v vseh grelnih telesih. Tudi v sušilniku za lase jo najdete. Če takšne žice ne najdete lahko uporabite tudi tanko bakreno žičko, ki jo potegnete iz električnega kabla. Ovoj pazljivo prerežete z olfa nožem in iz pletenice potegnete eno žičko. Potrebujete še leseno deščico in močnejšo jekleno žico. Jekleno žico ukrivite v črko L in jo z vrvico utrdite na manjši kos lesa katerega z žebljički pritrdite na leseno deščico. Kako to izgleda je lepo vidno iz risbe. Skozi deščico zvrtajte luknjico ter skoznjo potegnete grelno žico. Luknjica mora biti točno pod jekleno žico. Grelno žico pod deščico privežite na žebelj, na zgornjem koncu pa na jekleno žico. Z dvema kabloma povežete oba konca grelne žice s ploščato baterijo, ki ima napetost 4,5 V. Žica se bo segrela in lahko pričnemo z rezanjem stiroporja.
   Iz kartona izrežite obliko snežinke ali kakšne druge figure ter jo z bucikami pritrdite na stiroporno ploščo debeline 1 cm. Karton lepo služi kot ravnilo po katerem izrežete figurice. Stiropor lahko barvate z vodnimi barvami, le čas sušenja je nekoliko daljši. Ne uporabljajte ogresivnih barv in lepil, kajti ti stiropor topijo.

  Pdf oblika za tiskanje

Objave iz iste kategorije: