Škatlast zmaj

Priljubljena igra s papirnatimi zmaji ne bo nikoli izumrla, čeprav je stara že več kot 2500 let. V Evropi so zmaje uporabljali le kot igračke vse do leta 1749, ko jih je angleški fizik Wilson uporabil za dviganje termometrov v visoke sloje atmosfere. Že leta 1834 so zmaji dvigali termometre do višine 1000 m. Benjamin Franklin je leta 1752 z zmaji opravljal nevarne poskuse. Iz nevihtnih oblakov je privabljal iskre in s tem dokazal, da so bliski električni pojavi. Z vprego več zmajev so vzdigovali v zrak tudi druge meteorološke instrumente, fotografske kamere in celo ljudi.

Pred začetkom sestavljanja si pripravite ves potreben material in orodje. Smrekove letvice, ki sestavljajo ogrodje, naj imajo presek od 6×6 mm do 9×9 mm. Potrebujete štiri letvice dolžine 100 cm, dve dolžine 49 cm in dve dolžine 74 cm. Za prekrivanje potrebujete dve poli svilenega papirja ter tanko najlonsko vrvico. Za vzmet uporabimo večjo gumo. Od orodja potrebujemo le pribor za obdelavo papirja (glej PDF).


Najprej morate sestaviti in spojiti diagonalne letvice. Najbolje je, če jih zvežete z vrvico, ki ste jo prej namočili v lepilo za les. Na tako narejene križaste opornike namestite vzdolžne letvice. Položite jih v zareze in spojite z vrvico in lepilom. Okvir zmaja na štirih mestih ojačajte z navojem iz vrvice, prek katerega potegnete ponjavo svilenega papirja. Papir zapognite prek vrvice in ga zalepite. Tako zagotovite res trden rob papirja. Zalepljeno ponjavo narahlo prelakirajte z razredčenim brezbarvnim lakom, da se lepo napne in postane trši.
Širina ponjave papirja je 30 cm, vendar pa morate prišteti še oba zavihka, ki merita približno 2 cm. K letvici nasproti krajše letvice križa privežite najlonsko vrvico. En krak vrvice naj bo dolg 55 cm, drugi pa 75 cm. Na daljši krak morate namestiti gumijast blažilec, ki bo ublažil sunkovite udarce vetra. Blažilec napravite iz navadne okrogle gumice, ki jo na koncih zavežite.
Našega škatlastega zmaja spuščate na enak način kot druge zmaje, z dolgo vrvico in ob primernem vetru. Škatlasti zmaji so v vetru zelo stabilni, kar mu omogočajo poševne ploskve, njihova velikost in s tem tudi velika površina pa omogočajo, da je zmaj leteč tudi v šibkem vetru.
Pri vzletanju naj vam nekdo pridrži zmaja pod kotom 45 stopinj, vrvico odvijete za okoli 10 metrov in se postavite v smer vetra. Oba s pomočnikom počasi začnita teči in ko pomočnik začuti, da se zmaj hoče dvigniti, ga le še spusti. Zmaj potrebuje nekaj hitrosti do tedaj, da se dvigne nad vas.

Objave iz iste kategorije: