Sani – beležnica

Ta izdelek vam bo lahko koristno služil na pisalni mizi ali pa ob telefonu, da si boste lahko hitro zabeležili kratka sporočila. Izdelava sani kot opomnika je zelo enostavna, potrebujete le nekaj vaje z žagico rezljačo. Lično narejen izdelek je lahko tudi praktično darilo.

Za izdelavo boste uporabili vezan les debeline 4 mm, ki ga lahko najdete pri bližnjem mizarju kot odpadek, saj potrebujete zelo majhne kose. Najprej vse sestavne dele natančno prerišite na vezan les. Pri delu pazite, da narišete dve stranici in dve nogi. Ostali deli pa so enojni. Z žagico izrežite dele in pazite, da žagica reže za debelino narisane črte na zunanji strani. Natančno obliko dela zbrusite kasneje z brusnim papirjem. Pri brušenju dveh enakih delov si lahko pomagate tako, da ju z bucikami pritrdite med seboj in nato obrusite oba dela istočasno. Na tak način zagotovite, da sta oba dela popolnoma enaka. Luknji skozi kateri teče papir izrežite tako, da najprej na obeh straneh s svedrom zvrtate luknjici in nato v eno luknjico vtaknete žagico in utor izrežite. Z brusnim papirjem robove polkrožno obrusite, da se papir ne bo zatikal. Zadnji rob mizice polkrožno obrusite le na zgornjem koncu. Spodnji del mora biti čim bolj oster, da boste ob njem lahko papir tudi pretrgali. Za lažje delo si lahko na tem delu prilepite tudi rezilo olfa noža, vendar ne tako, da je rezilo obrnjeno navzven. Druga stran rezila je neostra, vendar pravokotno obrušena tako, da je trganje papirja ob tem robu zelo dobro.
Ko so vsi deli izrezani in zbrušeni tudi s finim brusnim papirjem se lahko lotite lepljenja. Uporabite belo lepilo za les, ki ga nanesete le na površine, ki se med seboj stikajo. Najprej prilepite obe nogi na mizico in šele na to obe stranici. Pazite, da se deli med seboj spajajo lepo pravokotno. Os papirja naredite iz lesene okrogle paličice, ki ima premer 8 mm. Paličica se mora lepo prilegati v luknjici na stranicah, vendar je ne prilepite.
Izdelek sedaj le še dvakrat prelakirajte z brezbarvnim nitro lakom. Po prvem lakiranju, ko se lak posuši, površino narahlo obrusite s finim brusnim papirjem. Pri tem pobrusite drobne iveri, ki so se pri lakiranju postavile pokonci. Po drugem nanosu laka je površina zelo lepo gladka.
Sedaj izdelek le še sestavimo za uporabo. Za zvitek papirja uporabite zvitek, ki ga uporabljajo trgovci za blagajne. Dobite ga v vseh papirnicah. Zvitek papirja vstavite med obe stranici in skozi luknjici potisnite okroglo paličico. Konec papirja iz spodnje strani vtaknite v prvi utor na mizici, ter nato na drugem koncu v utor zopet nazaj. Izdelek je tako pripravljen za uporabo.

  Pdf oblika za tiskanje

Objave iz iste kategorije: