Rečni čoln na gumo

Vsi potoki imajo tudi tolmune, kjer voda ni deroča in je bolj mirna. Takšni tolmuni so kot nalašč za spuščanje modela čolna, ki ga poganja guma. Guma je zelo priročno sredstvo za pogon modelov, ne potrebuje goriva, vendar pa je omejen na kratek čas delovanja. Na srečo pa tak pogon hitro lahko navijemo in motor je pripravljen. Moč in trajanje pogona je v največji meri odvisna od kvalitete gume in njene trdote.

Izdelava je zelo enostavna, potrebovali pa bomo že malo več orodja in sicer žago za les, kladivo in dva žeblja. Leseno deščico velikosti približno 14×26,5cm in debeline okoli 5-15mm, spredaj oblikujmo v koničast nos. Na zadnjem delu pa zarežimo z žago utor, ki je globok 12cm in širok 10cm. Na zadnjem delu si na obeh straneh zarežemo dva utora v katera se bo ulegla gumica. Iz tanše deščice dimenzije okoli 16x6cm in debele okoli 5mm naredimo še lopatice, ki bodo poganjale naš čolniček. Vse dimenzije in oblika se lepo vidijo na načrtu (glej PDF).
Iz lesenega kosa si naredimo še kabino, ki jo z dvema žebljema pribijemo na podlago. Kdor je dovolj spreten si lahko naredi še ograjico, zastavice ali pa celo rešilni čoln.

Tako narejen čolniček je nared na preizkusno vožnjo. V utore vstavimo gumico, ki ne sme biti pretrda. Če nimate na razpolago dovolj mehke si pomagajte tako, da več manjših gumic zvežete med seboj in tako dobite eno večjo. V sredino gumice zataknite lopatico in jo začnite vrteti v nasprotno smer, kot se bo kasneje vrtela. Pri tem se gumica navija in pazimo, da nam ne poči. Čolniček položimo na vodno površino in spustimo, gumica se bo začela odvijati in pri tem vrteti lopatico, ki bo odrivala vodo in s tem poganjala čolniček.
Če vas bo več, ki boste izdelali takšem model, lahko priredite tekmovanje kateremu hitreje, dalj časa ali najdlje pripluje čolniček. Malo raziskovalne žilice, pa boste hitro ugotovili, da je največ odvisno od kvalitete gume.

Objave iz iste kategorije: