Raketa na vodo

Ste se začudili naslovu? Že takoj na začetku vas moram potolažiti, da takšna raketa prav zares tudi leti. Za vzlet izkoristi povečan tlak v posodi, ki ga ustvari šumeča tabletka. Tableta se v vodi topi in začne izhajati ogljikov dioksid. Ko tlak v posodi toliko naraste, da pokrovček ne zdrži več, ta odskoči, nastala reakcija pa požene raketo kvišku. Model lahko doseže tudi višino 5 metrov, vse pa je odvisno od uporabljene škatlice, oziroma pokrovčka. Tem trše se pokrovček zapira, dlje časa se bo upiral tlaku v posodi in večja bo sila. Po vzletu tabletka ostane na tleh, in če hitro ponovno napolnimo raketo, lahko vzlet ponovimo. Zaradi nekoliko obrabljene tabletke je izhajanje plina nekoliko počasnejše, zato bo mogoče treba za vzlet počakati malo dlje kot prvič.

Za izdelavo potrebujemo trši karton, lepilo, plastično škatlico s pokrovom (najbolje od fotografskega filma) in vitaminske šumeče tabletke. Iz kartona izrežite štiri stabilizatorje in jih prilepite na škatlico tako, da so med seboj pravokotno (glej PDF).

Pri lepljenju pazite, da je pokrov škatlice na spodnjem koncu. Iz kartona izrežite še polkrog in ga zvijte v konico, ki jo prilepite na vrhu plastične škatlice. Konico lahko izdelate tudi iz koščka stiropora, nikakor pa ne iz težjega materiala.

Tako narejeno raketo še po želji prebarvajte z alkoholnimi flomastri.
Odstranite pokrovček na spodnji strani in v škatlico nalijte do polovice vode. Pripravite se na start in v vodo vrzite polovico vitaminske šumeče tabletke. Škatlico hitro zaprite in raketo postavite na vodoravno podlago. Že čez nekaj trenutkov bo z velikim pokom poletela v zrak. Z enakim postopkom lahko raketo kaj hitro pripravimo za naslednji polet.

Objave iz iste kategorije: