Raglja

Na veliki četrtek zvonovi po cerkvah utihnejo in oglasijo se raglje. Z malo truda si lahko izdelate svoje majhne raglje, ki bodo prav tako glasne. Za ojačanje glasu imajo namreč resonančno škatlo, podobno kot inštrumenti brenkal.

Za izdelavo potrebujete vezano ploščo debeline 4 mm ali podoben les, okroglo paličico, lepilo za les in nekaj osnovnega orodja.
Vse dele najprej prerišite na vezano ploščo in jih previdno izrežite z žagico rezljačo. Robove lepo obrusite in zvrtajte luknje kot so prikazane na načrtu (glej PDF).

Spodnji pokrov resonančne škatle ima luknje, zgornji pa ne. Skozi te luknje prihaja zelo ojačan zvok. Najprej med seboj zlepite spodnji pokrov in vse stranice, nato pa še zgornji pokrov, na katerega prilepite še podnožje peres, peresa in kladivca. Ko se lepilo dobro posuši vse robove lepo polkrožno obrusite in prelakirajte z brezbarvnim nitro lakom. Odmikača izrežite iz 8 do 10 mm debele vezane plošče, če pa takšne nimate na razpolago, lahko izrežete po dva kosa in ju med seboj zlepite. Odmikača nataknite na okroglo paličico, ki služi kot ročaj. Pred tem morate paličico vstaviti v luknjo v stranici. Na obeh zunanjih straneh v paličico zabijte dva žebljička, ki preprečujeta, da se paličica ne sname iz ohišja, obenem pa morata zagotoviti nemoteno vrtenje. Sedaj lahko na paličico prilepite oba odmikača, ki ju med seboj zamaknete pod kotom 45 stopinj. Na ta način bosta oba peresa izmenično tolkla ob ohišje, regljanje pa bo lepše.

Pri delu morate paziti na nekatere malenkosti. V osnovnem položaju peres, ko nista napeta se kladivca ne smeta držati resonančne škatle. Ko kladivce udari ob resonančno škatlo se ta zatrese in ojači zvok. Če pa bi se kladivce držalo površine, bi tresljaje ohišja zadušila in zvok bi bil bolj zamolkel.
Tako izdelano ragljo primite za ročaj in jo nad glavo zavrtite. Zaslišali boste zelo močno ragljanje. Vrtenje je mogoče le v eno smer, v drugo pa se odmikač zatakne ob peresa.

Objave iz iste kategorije: