Priprava iz načrta na papirju

Večina načrtov je že natisnjenih na papir in na žalost nimamo elektronske oblike. V takih primerih obstaja rešitev s posebnim programom, ki poskeniran načrt v obliki slike, pretvori v vektorsko grafiko. Čeprav obstaja kar veliko programov, ki omogočajo tako vektoriziranje, pa je predpogoj, da je poskeniran načrt dobre kvalitete. Predvsem je pomembno, da so deli poskenirani v naravni velikosti. Vsako povečevanje delov nam poveča tudi odstopanja in napake, zato je v takih primerih najbolje, da dele narišemo na novo.

Načrt ali posamezne dele je potrebno najprej poskenirati v črno beli tehniki in resoluciji 600 dpi. Sledi obdelava slike. Jaz to naredim v Photoshopu in sicer tako, da je slika podobna bitni sliki. Vse linije morajo biti popolnoma črne, ozadje pa belo. To se naredi z orodjem Levels (Ctrl + L) ali Curves (Ctrl + M). Pri slabih originalih je včasih potrebno sliko obdelati tudi v filtru (Filter – Noise – Dust & Schratches), ki vse ostre neravnine poravna. Včasih je že dovolj da neravnine zaoblimo za 1 pixel. Tako obdelano sliko shranimo pod svojim imenom v obliki tif.
To sliko odpremo v programu za vektoriziranje slike. Program Adobe Streamline, katerega uporabljam jaz, je odličen za takšno delo. Potrebno je nastaviti parametre, ki določijo število točk in s tem natančnost krivulj ter način kako se krivulje generirajo. V večini primerov je najbolje, da se krivulja generira po sredini poskenirane konture. Tako generirano vektorsko risbo sedaj lahko prenesemo v risarski program.
Za risanje največ uporabljam program Corel Draw in v njem tudi naprej obdelam to vektorsko risbo. Včasih je potrebno določene detajle popraviti ali pa celo spremeniti. Tako obdelane dele sedaj pripravimo po enakem postopku, kot če bi jih v celoti narisali.
Treba je poudariti, da tako pripravljeni deli nikoli niso tako natančno pripravljeni, kot če bi jih v celoti natančno narisali. Zaradi večkratnega fotokopiranja ter raztezanja papirja so deli nekoliko popačeni, zato ne smemo pričakovati temeljitega prileganja delov med seboj, tudi če so natančno zrezkani na CNC stroju.
Nadaljni postopek priprave za rezkanje je enak, kot bi dele v celoti narisali v risarskem programu.

O tem si preberi tu 

Objave iz iste kategorije: