Priprava za izdelavo trikotnih letvic

Priprava za rezanje trikotnih letvicTrikotne letvice iz balse se v modelarstvu zelo pogosto uporabljajo predvsem za razne ojačitve v notranjosti konstrukcije. Začetniški jadralni modeli pa jih praviloma uporabljajo za ojačanje smernega in tudi višinskega stabilizatorja. Čeprav je uporaba takih letvic zelo dobrodošla, pa je njihova izdelava dokaj dolgotrajna, končni rezultat pa je ponavadi dokaj slab. Brušenje kvadratne letvice v trikotno je zoprno in natančno delo. Zakaj si ne bi v ta namen izdelali pripravo, s katero postane takšno delo hitro in natančno?
Načrt za pripravoZa osnovo sem uporabil izdelavo letvic s stranicama 10×10 mm, lahko pa si omislite tudi drugačne dimenzije. Sam sem pripravo izdelal iz 10 mm debelega mediapana. Z nadrezkarjem in trikotnim rezkarjem, ki je brušen pod kotom 90°, v osnovo zrezkamo trikoten utor. Z globino utora določamo dimenzijo stranic trikotne letvice. Glede na utor izrežimo še dve zunanji obliki. Ko jih spojimo skupaj, se mora utor lepo prilegati v kvadratno obliko. Razstavljena pripravaS svedrom izvrtajmo luknje premera 4 mm. Na notranji strani obeh polovic pod kotom 45° s kvadratno pilo zapilimo utor, v katerem bo sedelo rezilo. Ne pretiravajte z globino, stranici morata rezilo tudi držati na svojem mestu. Uporabite rezilo olfa noža, ki ga odlomite na primerno dolžino. Delo je lahko, hitro in natančnoRezilo vstavite v utor in ga utrdite s sekundnim lepilom, z vijaki privijačite obe stranici skupaj. S flomastrom si na zunanji strani zarišite puščico v kateri smeri morate v pripravo vstaviti kvadratno letvico in priprava je gotova.
Kvadratno letvico balse, ki jo enostavno izrežete s skalpelom, potisnite v pripravo. Na sredini se bo lepo razpolovila in na drugi strani boste dobili dve popolnoma enaki trikotni letvici. Če je prehod skozi pripravo pretrd, nekoliko obrusite kvadratno letvico in poskusite znova. Včasih pomaga, če srednja vijaka nekoliko popustite, saj se letvica v tem delu za debelino rezila razširi.

Objave iz iste kategorije: