Piščalka iz kartona

Za piščalko iz lesa, plastike ali kovine ste gotovo že slišali, piščalka iz enega kosa kartona pa je nekaj posebnega. Čeprav je gradivo karton, piščalka daje od sebe prav tako lep zvok kot katerakoli druga.


Za izdelavo potrebujete kos tršega kartona, košček selotejpa, škarje in olfa nož.
Obliko najprej prekopirajte na karton in z nožem zarežite po neprekinjenih črtah in izrežite odprtino za zrak, ki je trapezne oblike (glej PDF). Plašč izrežite še s škarjami in z nožem narahlo zarežite po črtkanih črtah, da se bo karton lažje prepognil. Pazite, da ne zarežete preveč.

Najprej zapognite temnejše dele jezička in njegov zgornji rob zataknite v srednjo izmed treh zarez na spodnji strani piščalke. Nato čez dobljeno obliko zavihajte drugi del plašča in ga z vogaloma zataknite v zarezi na spodnji strani. Hkrati zapognite tudi zadnjo steno trapezne oblike.
Piščalka je zasnovana tako, da leplenje ni potrebno, pač pa je priporočljivo okoli dela, ki ga med pihanjem vtaknemo v usta, zaviti košček selotejpa. Ta bo preprečeval slini, da bi zmehčala papir.
S piščalko lahko tudi eksperimetirate in pri tem ugotavljate, kako spreminjanje mer, dolžina piščalke ali velikost odprtine za zrak vpliva na višino in jakost zvoka.

Objave iz iste kategorije: