Piper Pa 18 Super Cub

Piper Pa 18 Super CubKIT komplet letala Piper
Model letala Piper je namenjen kot okrasni eksponat, ki bo popestril vašo polico. Na CNC rezkarju izrezani deli se lepo prilegajo med seboj, zato je delo lahko hitro in enostavno. Dele le z olfa nožem odstranite iz plošče tako, da prerežete mostičke. Ostanek mostička obrusite z brusnim papirjem, ki ga nalepite na deščico. Ostale robove le pogladite in raziglite s finim brusnim papirjem zrnatosti 400 ali 500.
Vsebina Kit kompletaSestavljati pričnete pri trupu. Na eno stranico najprej prilepite dno trupa, hrbet trupa, rebro in armaturno ploščo. Na zadnji del trupa prilepite še drugo stranico in, ko se lepilo posuši, prednji del trupa stisnete s sponami ter zalepite spoje. Leplenje trupaPrednja dela zlepite med seboj in pazite, da bosta zlepljena točno po sredini. En del je za debelino furnirja tanjši kot drugi. Na trup lahko sedaj nalepite še ostale dele, nos in rebra. Nos trupa na zgornji in spodnji strani prekrijte s kosom furnirja. Ko se lepilo posuši, polkrožno obrusite vse robove, razen tam, kjer na trup nalega krilo. Dele krila, repnih površin in podvozja po robovih lepo polkrožno obrusite in zgladite s finim brusnim papirjem. Zalepite drugo stranico in notranja rebraNajprej prilepite višinsko krmilo in nato še smerno krmilo. Pazite, da bodo deli med seboj pravokotni. Prilepite tudi zadnje kolo in noge prednjega podvozja. V trup na spodnji strani zvrtajte dve luknjici premera 1,5 mm in vanju vstavite blažilec podvozja, ki je ukrivljen iz varilne žice debeline 1,5 mm. Na konceh nog podvozja zapilite polkrožen utor, da se žica lepo usede in spoje dobro zalepite. S furnirjem zalepite nosKolesa sestavite iz dveh kosov, ki ju med seboj zlepite. Obod lepo polkrožno obrusite in nataknite na žico na podvozju. Na zunanji strani kolesa, na žico nataknite košček plastične cevke, da se kolesa ne bodo snela in ga prilepite. Pri lepljenju bodite pozorni, da ne zalepite tudi kolesa, ta se mora prosto vrteti. Obe polovici krila prilepite na trup pod manjšim kotom, da bodo krila tvorila V-lom. Prilepite stabilizatorjePazite, da bosta obe polovici enako dvignjeni. Opornice za krilo na koncu obrusite pod kotom in ju prilepite med krilo in trup.
Eliso lahko zbrusite tudi tako, da bosta kraka pobrušena pod kotom, kot pri pravi elisi. Topolova vezana plošča je dovolj mehka za brušenje, tako, da to ne bi smelo predstavljati večje težave. Za os uporabite vijak M4x20, ki ima privito zaprto matico M4. Ta bo predstavljala spiner elise. Na vijak nataknite eliso, ki se mora prosto vrteti, in podložko ter vse skupaj uvijte v nos trupa. Vijak privijte le toliko, da se bo elisa lahko prosto vrtela. Zlepite še krila, opornice in podvozjeČe ste naredili vse pravilno, se bo elisa zavrtela, če vanjo pihnete.
Tako sestavljen model je pripravljen za lakiranje. Še prej lahko z brusnim papirjem popravite še kakšno nepravilnost, nato pa celoten model trikrat prelakirajte z brezbarvnim nitro lakom. Po vsakem lakiranju površino zgladite s finim brusnim papirjem. Po želji lahko model tudi pobarvate, sam sem se odločil za naravno barvo lesa, zato sem model samo prelakiral z brezbarvnim lakom.
Na koncu, ko je ves model prelakiran, prilepite še zasteklitev kabine. Uporabite tanko prozorno folijo, ki jo odrežete po zarisani črti. Na model jo prilepite s kontaktnim brezbarvnim lepilom. Za to delo odsvetujem uporabo sekundnih lepil, ker hitro hlapijo in povzročijo, da prozorna plastika pobledi in dobi medlo površino.

Cena KIT kompleta: 19,52 EUR (cena vsebuje DDV)

Načrt za samograditelje

Objave iz iste kategorije: