Piper PA 18

Model letala Piper je namenjen modelarjem začetnikom kot okrasni eksponat, ki bo popestril vašo polico. Lasersko izrezani deli zagotavljajo natančno gradnjo modela, zato je zagotovljeno, da se lahko sestavi res ličen model. V kompletu so vsi sestavni deli in podrobna slikovna navodila, kjer je po korakih opisana gradnja modela.

Dolžina: 235 mm
Razpon: 330 mm
Višina: 85 mm
Konstrukcija: lesena
Finiš: prozorni lak
Namen: Lesena sestavljanka statičnega modela letala Piper PA 18 Super Cub

Cena KIT kompleta – 19,52 € (cena že vsebuje DDV)
NAROČILO: robert.resman(afna)siol.net ali 041 80 60 80
KIT komplet je možno kupiti tudi v trgovini MIBO

Navodila za sestavljanje

Orodje

Za sestavljanje potrebujete osnovno orodje in nekaj pripomočkov, ki jih najdete doma:
• olfa nož ali skalpel,
• škarje,
• klešče,
• brusni papir zrnatosti 150 in 400,
• majhno deščico na katero nalepite brusni papir,
• lepilni trak,
• ščipalke za perilo,
• belo lepilo za les ali sekundno lepilo,
• prozorni lak za končno zaščito.

Priprava delov

Zaradi laserskega razreza so deli izrezani zelo natančno, zato ni potrebnih posebnih priprav.
Z olfa nožem previdno zarežite v mostičke, ki držijo dele na svojem mestu. Ostanke mostičkov narahlo obrusite in za vse dele določite kam sodijo. V pomoč so vam oštevičeni deli.

Sestavljanje

Na desno stranico trupa 6, nalepite zgornjo stranico 7, spodnjo stranico 8, vrh kabine 20 in nos trupa 12. Spodnjo stranico zalepite le po spoju, ki nalega na stranico. Rob, ki ne nalega boste zalepili kasneje, ko bo še druga stranica zaprla trup. Pazite, da so deli lepo pravokotno zalepljeni.

Rebro 10 na zgornji in spodnji strani obrusite nekoliko pod kotom, da se lepo prilega med zgornjo in spodnjo stranico in jo zalepite. Armaturno ploščo 11 pod kotom obrusite na spodnji strani, da se rob nadaljuje po obliki stranic. Pravokotno na stranico trupa in pod kotom kot je narisano na načrtu, jo prilepite na svoje mesto. Prilepite še prečko 21.

Levo stranico 6 zalepite na zadnjem delu trupa. Spoj utrdite z lepilnim trakom in ščipalkami za perilo. V tem položaju se mora lepilo dobro posušiti.

Z lepilom namažite vse ostale spoje in stranici počasi stisnite skupaj, da lepo nalegata na rebra in njihove utore. Ker se morata stranici ukriviti, ju utrdite s kljukicami za perilo ali lepilnim trakom. Pazite, da je trup pravokoten in da so vsi spoji dobro stisnjeni. Tudi tokrat morate počakati, da se lepilo dobro posuši.

Odstranite kljukice in lepilni trak ter spoje obrusite. Robove na nosu trupa obrusite tako, da bo furnir, ki ga boste nalepili lepo sedel. Na rebrih 11 in 12 pobrusite zgornjo in spodnjo konturo, da bo furnir nalegal na celo debelino rebra. Robove na stranicah je treba malo pobrusiti pod kotom, da se naredi malo prostora za lepilo, ki bo držalo furnir.

Robove namažite z lepilom in na svoja mesta postavite oba furnirja. Na obeh straneh furnirja malo gledata ven, ki ju boste kasneje obrusili v pravo obliko. Z lepilnim trakom prelepite cel nos modela, da furnir dobro pritisne na spoje.

Po sušenju lepila odstranite lepilni trak in furnir po robovih lepo obrusite. Ob straneh spoj obrusite polkrožno.

Celotni trup sedaj lahko dokončno zbrusite v pravo obliko. Robove obrusite lepo polkrožno z brusnim papirjem zrnatosti 150, nato pa celotno površino zgladite še s finim papirjem zrnatosti 400.

Krila in stabilizatorji

Oba krila 1, 1a in stabilizatorji 2, 3, 4 in 5 so narejeni iz dveh delov. Krmilne površine so odrezane posebej, da se lahko nakaže pregib. Vse spoje, ki nakazujejo pregib pobrusite po robovih. Brusite pod kotom 45° in v globino okoli 1 mm. Sedaj lahko na svoja mesta zalepite krmila.
Ko se lepilo posuši, vse robove polkrožno obrusite in celotno površino zgladite s finim brusnim papirjem.

Na svoje mesto zalepite višinski stabilizator 2 in 3 in pazite, da je zalepljen točno na sredini in pravokotno vzdolž trupa. Zalepite še smerni stabilizator 4 in 5, ki mora biti pravokoten na višinskega.

Podvozje

Prilepite zadnje kolo 22 in pripravite dele za podvozje. Obe nogi prednjega podvozja 17 na prednji in zadnji strani polkrožno obrusite, na trupu pa na mestu, kjer sta prilepljena pobrusite ravno pod kotom. S priloženo šablono si pomagajte, da sta obe nogi pod pravim kotom. Prilepite ju na svoje mesto.

Na koncu krakov podvozja 17 z okroglo pilico zbusite majhen utor. V ta utor in v luknjice na delu 9 vstavite kovinsko žico 24, ki predstavlja blažilce in obenem os za kolesa. Po potrebi žici malo prekrivite, da lepo ležita in ju zalepite.

Kolesa so sestavljena iz dveh delov 18 in 19, zato morate najprej oba zlepiti skupaj. Ko se lepilo posuši robove polkrožno obrusite. Da bo brušenje lažje in lepše, lahko v sredino zalepite kos žice debele 1,5 mm in kolo vpnite v glavo vrtalnega stroja. Med vrtenjem z brusnim papirjem enostavno oblikujete zaobljen rob. Ko je kolo pravilno oblikovano, žico le nekoliko segrejte z vžigalnikom in lepilo bo popustilo.

Montaža kril

Obe polovici krila 1 na spoju obrusite pod majhnim kotom in krila zlepite skupaj. Pri lepljenju si pomagajte tako, da ena polovica krila leži na ravni mizi, drugo polovico pa za 15 mm podložite, da dobite tako imenovani V-lom krila. Da se krilo ne bo zalepilo na mizo, pod spoj zalepite trak lepilnega traku.

Tako zalepljeno krilo prilepite na trup. Pred lepljenjem pa je potrebno del 20 na sredini nekoliko pobrusiti, da se krilo lepo uleže na trup. Pri lepljenju pazite, da sta obe polovici krila enako dvignjeni in da je krilo pravokotno vzdolž trupa.

V tem času, ko se lepilo suši, pripravite opornice krila 23. Previdno polkrožno obrusite robove in jih na koncu, kjer se dotikajo krila obrusite pod kotom.

Ko je krilo trdno zalepljeno na trup, lahko opornice prilepite. Opornice sta na trupu zalepljeni na zadnjem delu noge podvozja 17, na krilu pa pazite, da sta obe enako odmaknjeni od prednjega roba krila.

Elisa

Da bo elisa 16 delovala realistično in se tudi vrtela, jo morate pravilno obrusiti. Oba kraka na obeh straneh pobrusite pod ko­tom in pazite, da ne pokvarite oblike elise. Brusite najprej zgornji del, nato pa še spodnji. Na slikah se lepo vidi v kateri smeri brusimo, da se bo elisa res zavrtela, ko bomo pihnili vanjo.

Že takoj lahko preverite ali ste pravilno obrusili obliko. Eliso nataknite na vijak in dodajte podložko, ter vse skupaj privijte v nos trupa, da se elisa še lahko prosto vrti. Če pihnete v eliso, se ta mora zavrteti.

Lakiranje

Tako narejen model dvakrat prelakirajte z brezbarvnim lakom in ga po vsakem lakiranju zgladite s finim brusnim papirjem. S prozornim lepilom nalepite še zasteklitev kabine, nataknite kolesa ter jih utrdite s plastičnimi cevčicami.
Model je tako narejen in naj vam polepša polico v dnevni sobi.

Objave iz iste kategorije: