Periskop

Pripravo, ki jo za opazovanje okolice uporabljajo podmornice, prav gotovo vsi poznate. Pri igri skrivalnice ste se že prav gotovo spraševali, kako bi bilo fino, če bi lahko videli izza vogala. Lepo bi se skrili za grmovje, s pripravo pa opazovali kaj se dogaja pred njim. Nekoliko poenostavljeno obliko take naprave pa si lahko naredite sami in se z njo dobro zabavate.
Izdelava periskopa je preprosta, stroški pa majhni. Potrebujete dvoje običajnih zrcalc z merami 9×6 cm, ki ju lahko kupite v vsaki drogeriji ali trafiki. Potem potrebujete karton, ki ga po eni strani obarvate s tušem ali črno tempero.
 

Najprej narišite plašč periskopa na karton in izrežite obliko po vseh polnih črtah. Vse črte, ki so narisane črtkano, pa samo narahlo zarežite, da se bo po teh linijah plašč lepo zapognil. Pri tem pazite, da bo črno pobarvana stran na notranji strani. Plašč lepo sestavite v končno obliko in se tako prepričajte, da niste napravili napake pri prerisovanju.
Pripravimo si oba zrcala. Nekatera zrcala so sestavljena iz dveh plasti, ki sta med seboj zlepljeni. Takšna ogledala imajo zrcalno površino na obeh straneh, zato je treba ti dve plasti ločiti. Kako? Zelo preprosto. Na ploščo električnega štedilnika položite močnejši karton, položite nanj zrcalo in vključite ploščo na oznako 1. Plošča sme segreti zrcalo le toliko, da bo toplo (ne vroče). Vse skupaj sedaj odstranite in ne pozabite ugasniti štedilnika. S preprostim premikanjem vstran boste zlahka ločili oba dela zrcala. Pri tem opravilu smo lepilo toliko segreli, da je popustilo.
Sedaj lahko prilepite oba zrcala v svoj periskop. Uporabljajte lepilo za papir, saj nekatera druga lepila lahko stopijo zrcalno plast na ogledalu. Z lepilom namažite še vse temnejše dele in sestavite obliko. Pri lepljenju zgornjega in spodnjega zrcalnega dela pazite, da sta zalepljena točno pod kotom 45 stopinj. To lahko hitro preverite: pogledate skozi odprtino in če ne vidite skozi, potem morate kot nekoliko spremeniti.
Dimenzije lahko tudi nekoliko spremenite, vendar z daljšanjem razdalje med ogledaloma zmanjšamo tudi vidno polje, zato ne pretiravajte.
Periskop je narejen, že veste, kako ga boste uporabljali? Veliko zabave!

  Pdf oblika za tiskanje

Objave iz iste kategorije: