Periskop

Pripravo, ki jo za opazovanje okolice uporabljajo podmornice, prav gotovo vsi poznate. Nekoliko poenostavljeno obliko take naprave pa si lahko naredite sami in se z njo dobro zabavate.

Izdelava periskopa je preprosta, stroški pa majhni. Potrebujete dvoje običajnih zrcalc z merami 9×6 cm, ki ju lahko kupite v vsaki drogeriji ali trafiki. Potem potrebujete karton, ki ga po eni strani obarvate s tušem ali črno tempero.
Najprej narišite plašč periskopa na karton in izrežite obliko po vseh polnih črtah. Vse črte, ki so narisane črtkano, pa samo narahlo zarežite, da se bo po teh linijah plašč lepo zapognil. Pri tem pazite, da bo črno pobarvana stran na notranji strani. Plašč lepo sestavite v končno obliko in se tako prepričajte, da niste napravili napake pri prerisovanju (glej PDF).

Pripravimo si oba zrcala in ju prilepite v svoj periskop. Uporabljajte lepilo za papir, saj nekatera druga lepila lahko stopijo zrcalno plast na ogledalu. Z lepilom namažite še vse temnejše dele in sestavite obliko. Pri lepljenju zgornjega in spodnjega zrcalnega dela pazite, da sta zalepljena točno pod kotom 45 stopinj. To lahko hitro preverite: pogledate skozi odprtino in če ne vidite skozi, potem morate kot nekoliko spremeniti.
Dimenzije lahko tudi nekoliko spremenite, vendar z daljšanjem razdalje med ogledaloma zmanjšamo tudi vidno polje, zato ne pretiravajte.

Periskop je narejen, že veste, kako ga boste uporabljali? Veliko zabave!

Objave iz iste kategorije: