Parnik na jajčni kotel

Pred vami je model preprostega majhnega parnika, ki ga boste lahko v slabem vremenu spuščali kar doma v kadi. Za izdelavo potrebujete le pravo jajce, štiri žeblje, deščico in majhno svečko. Za pogon uporablja reakcijo pare, ki izhaja z veliko hitrostjo iz luknjice, parnik pa se premika v nasprotno smer. Zaradi uporabe ognja, bodite zelo pazljivi, saj je jajce lahko zelo vroče.

Jajce na obeh straneh previdno preluknjajte z žebljem in izpihajte vsebino. Ko je lupina prazna, prednjo odprtino prelepite z lepilnim trakom. S kapalko skozi drugo odprtino napolnite lupino do polovice z vodo. Iz deščice izrežite čoln, dolg približno 20 cm in širok do 10 cm. Nanj nabijte štiri žeblje, približno na sredino in toliko narazen, da bo jajčna lupina lepo sedla mednje.
Pod lupino postavite košček sveče, ki ste jo postavili v pokrovček (od soka ali piva). Svečo prižgite in kaj kmalu bo začela skozi luknjico uhajati para. To je znak, da je parnik pripravljen za vožnjo. Čolniček previdno postavite v vodo in če pri izdelavi niste naredili večje napake, bo parnik prav lepo zaplul po gladini.
In kaj se pri tem lahko naučite: najprej, da ima voda v obliki pare večjo prostornino, zaradi tega hoče ven. Ko pa para uhaja skozi luknjico ven, ustvarja reakcijo. Zaradi tega lahko rečemo, da ima naš čolniček reakcijski pogon.

Pa še to: vsebine, ki ste jo izpihali iz lupine, ne zavrzite, saj je prav uporabna za pripravo stepenega jajčka.

Objave iz iste kategorije: