Papirnati enokrilec

Vsi imamo radi preproste enokrilce, ki ne zahtevajo izrazitega napora pri delu, in so hitro pripravljeni za polet. Model na načrtu ima obliko črke V, narejen pa je iz tršega papirja. Ker je izdelava zelo preprosta, ne bi smela delati težav tudi najmlajšim, ki se prvič lotijo izdelave letečega modela.

Načrt (glej PDF) je narisan v merilu 1 : 2, kar pomeni, da ga je potrebno prerisati še enkrat večje. To lahko naredite kar na karton, iz katerega boste izdelali model, ali pa si naredite šablone, po katerih boste lahko hitro izdelali veliko takšnih modelov. Oblika krila A zelene barve se nadaljuje tudi pod delom B, zato bodite pozorni na njegovo obliko pri prerisovanju.
Narisane ali občrtane dele po šabloni natančno izrežite in jih sestavite. Najbolje je uporabiti olfa nož, s katerim ob kovinskem ravnilu natančno izrežete dele. Pa pazite, tega ne smete delati na mizi! Za podlago uporabite leseno deščico ali star časopis. Zlepite jih z lepilom za papir in za nekaj časa obtežite na ravni podlagi. Ko se lepilo posuši, s hrbtno stranjo olfa noža narahlo potegnite po črtkanih črtah, da boste papir laže upogibali. Repa zapognite navzgor za 90°, krilca pa za 17 mm na zadnjem robu. Pazite, da bosta obe krilci zapognjeni navzgor pod enakim kotom. Od prednjega roba nazaj si na razdalji 72 mm narišite črno piko, ki predstavlja težišče.

Površino lahko pobarvate po svojem okusu, vendar ne uporabljajte vodnih barvic, ker ukrivijo papir. Najbolje je uporabiti flomastre, ki imajo tudi zelo močne in čiste barve. Model spredaj obtežite s koščkom svinca ali pločevine in to toliko, da ko ga s prsti podpremo v točki težišča, stoji vodoravno. Model je tako pripravljen za polet.
Če ste bili pri izdelavi natančni, bi moralo krilo lepo poleteti že pri prvem poskusu. Model s palcem in kazalcem primite na sredini od zadaj in ga vrzite vodoravno predse. Če model spusti nos in kmalu trešči ob tla, ima na nosu preveč svinca. Če pa se model dvigne in nato hitro pade na tla, morate svinec dodati. Ne obupajte prehitro, saj je ponavadi potrebno več poskusov, da se naučite vreči model pravilno. Naš enokrilec lepo leti tudi v vetru, zato ga lahko spuščate tudi zunaj.
Če nimate pri roki dovolj velikega kosa tršega papirja, lahko uporabite šeleshamer, vendar je ta premehak za tako velik model. Težavo rešite tako, da modela ne povečate, pač pa uporabite kar takšno velikost, kot je narisana na načrtu. Model prav tako dobro leti, je pa res, da ne dosega takšnih daljav, kot njegov večji brat. Za utež lahko uporabite kar tri ali štiri kovinske sponke za papir, ki jih preprosto nataknete na nos enokrilca.

Objave iz iste kategorije: