Padalo

Pred vami je načrt za nenavadno padalo, ki se samo dvigne na višino in nato varno pristane nedaleč stran (glej PDF). Tak polet je izvedljiv le v mirnem in toplem vremenu. Model pa izkorišča topel zrak, ki je lažji od hladnejšega, zato se dviguje. Če model postavimo v tak tok toplega zraka, se bo z njim počasi dvignil v višave. Enake naravne zakonitosti izkoriščajo tudi pravi jadralni padalci, pa tudi jadralna letala. Pravilno izkoriščanje termičnih stebrov letalcu omogočijo doseganje večjih višin in tudi večurnega letenja.

Iz tankega svilenega papirja izrežite krog s premerom 25 cm. Na njegovem obodu naredite deset luknjic, skozi katere napeljete deset lahkih tankih niti dolgih okoli 30 cm. Da so luknjice zelo majhne uporabite kar iglo. Na koncu vsake niti naredite dvojni vozel, da se nit ne bo izmuznila iz luknjice. Drugi konec vseh niti pa zategnete v skupen vozel in privežite naj še droben, lahek plutovinast zamašek. Padalo je tako narejeno.

V hladnem vremenu ga lahko spuščate iz balkona in opazujte kako počasi pada proti tlom. V mirnem toplem vremenu pa ga prislonite k zidu in spustite. Padalo se bo počasi začelo dvigati in sčasoma za seboj pustilo tudi najvišje nadstropje. Ko bo doseglo neko višino, ki je pogojena s toplim vremenom se bo prav tako počasi spustilo k tlom.
Skrivnost dviganja padala je topel zrak ob steni, katero segreva sonce. Ker se toplejši zrak dviga nosi s seboj tudi naše padalo. Da pa bomo ta pojav res lahko izkoristili moramo uporabiti res lahke materiale.
V primeru, da se padalo pri spuščanju premočno ziblje sem ter tja, mu v sredini kupole izrežite majhno odprtino, okoli 5 mm, da bo lahko odvečni zrak nemoteno iztekal skoznjo.

Objave iz iste kategorije: