Napovedovanje vremena

Za kratkoročno napovedovanje vremena si lahko sami izdelamo nekaj preprostih pripravic, s katerimi merimo vlago v zraku in tako ugotovimo, kakšno vreme bo. Vse pripravice pa imajo enako zahtevo in sicer ne smejo biti postavljene na soncu.

Ličen vremenokaz si lahko naredimo iz jelkove vejice. Na jelkinem vrhu izberemo del stebelca z vejico in ga odrežemo, kot kaže risba. Olupljeno vejico z vrvico pritrdimo na deščico tako, kot je jelka rasla. Na koncu vejice, ki služi kot kazalec, narišemo skalo z oznakami vremena. Deščico obesimo na vzhodno ali zahodno stran, ne sme pa biti na sončni svetlobi.
Zrel suh storž bora obesimo na nitko in ga privežemo na okno. Kadar je storž odprt, je to znamenje za lepo vreme, kadar pa se storž zapre, napoveduje dež.
Tudi manjša plastična steklenica je dobra za napovedovanje vremena. Stekleničko napolnimo do vrha in jo zapremo z zamaškom, skozi katerega smo z buciko naredili luknjico. Stekleničko obesimo tako, da zamašek visi navzdol. Če skozi luknjico kaplja, se obeta slabo vreme, v nasprotnem primeru pa bo lepo.

  Pdf oblika za tiskanje

Objave iz iste kategorije: