Namizno stojalo

Pred vami je načrt za atraktivno stojalo, ki je predvideno za postavitev na mizo, lahko pa ga uporabljate tudi za druge namene. Nanj lahko postavite sliko, prilepite samolepilne lističe z opomniki ali pa celo note, če igrate kakšen inštrument. Vsak podstavek ima tudi predviden utor, kamor lahko postavite pisalo. Uporabite lahko samo en podstavek in nanj vstavite svinčnik ter lističe papirja.

Za izdelavo boste potrebovali kos topolove vezane plošče debeline 3 mm. Ta vezana plošča je dokaj mehka in se lepo žaga in brusi. Za rezanje boste potrebovali žagico rezljačo z žaginim listom za aluminij. Tak list ima zelo fine zobce in bo zato rez lepši in bolj natančen. List za les ima zelo grobe zobce in topolovo vezano ploščo zelo natrga. Uporabite ga le v primeru, da boste za podstavek uporabili trši les.
Vsi deli na načrtu so narisani v naravni velikosti, zato jih lahko enostavno le prekopirate na ploščo (glej PDF).

Za kopiranje uporabite indigo papir, ali pa načrt fotokopirajte v več izvodih in nato ta papir s stik lepilom za papir nalepite na ploščo. Najprej izrežite štiri enake stranice podstavka. Režete na zunanji strani črte. Za rezanje utorov, v sredino najprej zvrtajte majhno luknjo, skozi katero vstavite žagico in jo napnete na lok. S tako pripravljeno žagico lahko enostavno izrežete tudi notranje odprtine. Vse štiri stranice postavite eno na drugo in kar vse skupaj naenkrat natančno obrusite. S tem dosežete, da so vse stranice popolnoma enake.
Izrežite še štiri enake distančnike z luknjo in štiri brez luknje. Obrusite jih v pravo obliko, da se jeziček lepo prilega v utore na stranici. Vsak podstavek sestavite skupaj in vse spoje dobro zalepite z belim lepilom za les. Pazite, da so distančniki prilepljeni čim bolj pravokotno.
Naslon prav tako izdelajte iz topolove vezane plošče, ali pa uporabite debelejši karton. Na spodnji strani po dolžini zalepite letvico 3 x 5 mm, ali pa odrežete tak trak iz vezane plošče. Nanj pa zalepite še prednji rob, ki je širok 10 mm. Tako nastali utor bo adventni koledar ali poljubno sliko lepo držal na svojem mestu. Dimenzijo naslona lahko povečate ali pomanjšate po svojih željah.
Vse dele še dvakrat premažite z brezbarvnim lakom, da bo les manj občutljiv na prah in ga boste lažje čistili. Po vsakem lakiranju ga narahlo obrusite s finim brusnim papirjem, da bo površina gladka in sijoča.
Naslon na podstavke samo položite in stoji sam, lahko pa ga tudi zalepite. Če boste stojalo uporabljali le občasno, je bolje, da ga lahko razstavite, saj tak v predalu ali omari zavzame manj prostora.

Objave iz iste kategorije: