Moja vzletna steza

Dogajanje ob otvoritvi stezeLeta 2002 sem si na svoji parceli zgradil travnato modelarsko vzletišče. Ideja o stezi se je porodila predvsem zato, ker je letenje na letališču Lesce postalo nevarno. Nevarno v tem pogledu, ker se v bližini nahaja glavne cesta in glavna letališka pista. Razlog pa je bila tudi gneča na stezi.
Lastna pista ima to dobro lastnost, da je v bližini mojega doma in v vsakem trenutku lahko spremljam, kaj se na njej dogaja. Slabost tega projekta je pa predvsem v tem, da je z njo kar veliko dela. Košnja trave se opravlja vsak teden, enkrat na mesec pa je treba stezo tudi povaljati. V ta namen sem si izdelal 2 tone težak valjar, s katerim stezo temeljito utrdim. Zaradi nizke trave, ki je potrebna za manjše modele, sem si tudi priredil vrtno kosilnico.
Satelitska slika letališčaV teh letih se je po bližnjih naseljih nabralo kar nekaj modelarjev, ki koristijo mojo stezo. Zaradi bližine naselja in kmetijskih površin, ki obdajajo vzletno stezo, se je treba temu primerno prilagoditi.  Zato je bilo potrebno sestaviti nekakšen pravilnik uporabe steze. Ta pravilnik vsebuje le nekaj glavnih točk, svoje obnašanje in ravnanje na stezi, pa je treba prilagajati na trenutne razmere.
Ker se v bližini nahaja cerkev in pokopališče, je nevljudno leteti ob raznih komemoracijah, pogrebih in drugih bogoslužjih. Pri delu na kmetijskih površinah, ki obdajajo vzletno stezo, se z modelom umaknemo na drug konec letalnega prostora.

1. Avtomobili se parkirajo samo na parkirišču za cerkvijo, ki je od steze oddaljen 80 metrov. Vožnja z avtomobilom do steze je prepovedana, ker dovozna pot ni v moji lasti. Dostop do steze je po kolovozni poti.
2. Nadzorovanje kanalov trenutno vršijo modelarji sami po dogovoru. V prihodnje je v načrtu postavitev table s kanali in vetrna vreča.
3. Letenje nad  naseljem ali nad ljudmi je strogo prepovedano. Leti se v glavnem severno od steze, razen v primerih, da model pristaja v smeri zahod. Če se v letalnem območju pojavijo ljudje, se jim z modelom umaknemo na drug konec.
4. Modelarji, ki ne letijo se nahajajo na južni strani steze. Prav tako to velja za vse gledalce.
5. V obdobju, ko je okoli steze visoka trava, se po njej ne hodi brez potrebe. Dovoljeno je le iskanje modela, če je pristal izven steze, pa še to opravi samo en modelar.
6. Po zaključenem letenju se za seboj pospravi vse smeti.
7. V primeru poškodovanja lastnine proti tretji osebi, modelar sam krije stroške in v celoti prevzema odgovornost za nastalo škodo. Priporočljivo je imeti sklenjeno primerno zavarovanje.

 Nekaj utrinkov s steze 

Modelarska steza včasih služi tudi za pristajanje zmajaVzletna steza je primerna tudi za začetnikeBrane Lipnik med vzletom s SuhojemJani Mesec s helikopterjem

Objave iz iste kategorije:

    None Found