Modelarski krožek na OŠ Žirovnica

PrisotnostPridobivanje ročnih spretnosti, spoznavanje materialov, njihova obdelava in obnašanje, so osnovne prednosti, ki jih nudi modelarstvo. Leto 1994To znanje in izkušnje služijo modelarju celo življenje in jih lahko koristi pri vseh vsakdanjih opravilih. Raznolikost izkušenj lahko primerjamo skoraj z vsemi poklici. Čeprav je delo z lesom najbolj podobno poklicu mizarja, pa se pri nadaljnem razvijanju tega hobija srečamo s tako različnimi tehnikami in materiali, da posežemo v vse poklice. Rokovanje z modelarskimi motorčki, uporaba goriv in vse kar sodi zraven je primerljivo s poklicem mehanika. Elektromotorji in naprave za radijsko vodenje, dajejo izkušnje v elektroniki, barvanje in lakiranje poseže v znanje ličarjev, celo likanje folije z likalnikom bo mogoče nekoč dobra izkušnja za likanje perila. Takšne primere bi lahko naštevali v nedogled. Najbolj pa izstopata vrlini potrpežljivost in natančnost.
Sestavljanje NemesisaDelavno vzdušjePrvi modeli
Modelar začetnik se na začetku sreča s preprostim letalskim modelom iz lesa, ki ga dobimo v Kit izvedbi. To pomeni, da dobimo vse gradivo, načrt in navodila v eni škatli. Prvi model je enostavne gradnje, ki začetniku nudi uvajanje v modelarstvo. Prva skupina RV modelarjevModel BambyModel je preprost jadralni drsalec za poletanje iz roke. Srečamo se z deli iz lesa, ki jih je treba natančno sestaviti, lakiranjem in oblačenjem s papirjem. Te osnove nato nadgradimo z naslednjim modelom, ki je že nekoliko težji za gradnjo in zahteva več natančnosti. Tretji model je tekmovalnega značaja, ki ga lahko startamo z vrvico na primerno višino, nato pa prosto v krogih jadra proti tlom. Gradnja je že zahtevnejša in vsebuje skoraj vse znanje za izdelavo preprostega modela na radijsko vodenje.
Na tej stopnji se že sami odločimo v katero zvrst modelarstva se bomo podali. Lahko nadaljujemo z gradnjo plovil, raket, raketoplanov ali pa preprostih modelov za okras. Srečamo se tudi z obdelavo stiropora iz katerega se lahko zgradijo preprosti in ceneni modeli, celo za radijsko vodenje.
Jadralni model iz stiropora ArrowJanuš Šivic z modelom čolnaNejc Babič z BambyemMožnosti je veliko, na kakšne nove izzive nas bodo popeljale ideje in želje pa je odvisno od modelarjev samih. Najbolj zagrizeni modelarji se krožka udeležujejo tudi potem, ko zapustijo osnovno šolo in ti gradijo že prave motorne radijsko vodene modele.

Model čolnaModel avtomobilaAvto od spredaj
Rok Feldin na štartuFantje med delomDepronko
Zaključek leta 2001Gradnja v učilniciLepljenje krila
Nastajanje čolnaProstoleteči modelAnže Bertoncelj s Pingotom
Gradnja KanjeKdo bo prejPiper Super Cub

Objave iz iste kategorije:

    None Found