Model čolna Mavrica

Model odlikuje preprosta in hitra gradnja, atraktivna oblika in stabilna plovba.

Gradnja je dokaj enostavna, za izdelavo pa potrebujete le kos 30 mm debelega stirodura, ki ima gladko površino. Trup je izdelan iz desetih segmentov, ki so zlepljeni skupaj. Na načrtu (glej PDF) so spoji segmentov označeni s črtkano črto, prerezi trupa pa so označeni s P1 do P10.

Z ostrim olfa nožem najprej odrežite deset pravokotnikov dimenzije 8 x 5 cm iz stirodura. Na sredini s flomastrom narišite sredinsko črto na obeh straneh, nato pa na vsako stran prerišite prerez. Prvi del na nosu čolna je pravokoten, to pomeni, da na obeh straneh narišete prerez P1. Tega boste na koncu obrusili v pravo obliko. Na ostale segmente pa na vsaki strani narišete svoj prerez. Za drugi segment uporabite na enem koncu prerez P1, na drugem pa P2. Na enak način narišete vse ostale segmente in pazite, da so narisani točno v sredini in na isti višini. V pomoč so vam črtkane črte. Dele izrežite s fino žagico ali pa z ostrim olfa nožem. V končno obliko jih obrusite z brusnim papirjem. Segmente zlepite z lepilom, ki ne topi stirodura in se ne topi v vodi. Lahko uporabite tudi belo mizarsko lepilo za les, vendar je v tem primeru čas sušenja vsaj 24 ur. Ko je lepilo suho, obliko trupa lepo obrusite.
Skozi trup zvrtajte luknjico za os elise in vanjo vlepite plastično slamico. Na spodnjem delu jo utrdite z nosilcem cevke, ki ga izrežete iz 3 mm debele vezane plošče. V slamico potisnite jekleno os, ki jo dobro namažete z mastjo, da bo tesnila vodo. Na njen konec prilepite eliso, ki jo dobite v modelarski trgovini, ali pa jo naredite iz kosa pločevine.
Smerni stabilizator izrežite iz 1 mm debele aluminijaste pločevine. Štiri ušesca ukrivite pod kotom 90 stopinj in prilepite na zadnji del trupa. Za lepljenje lahko uporabite tudi vročo pištolo.
Vetrobransko steklo izrežite iz kosa prozorne trde plastike. Mogoče bo najhitreje pri roki odslužena škatlica zgoščenke. Ker je steklo na obeh straneh ukrivljeno, da malo segrejte nad plamenom in ukrivite. Tudi steklo lahko prilepite z vročo pištolo.
V model lahko vgradite majhen elektromotor, ki ga dobite v modelarskih trgovinah ali pa uporabite kakšnega od odslužene igrače. Os motorja in os elise povežite z gumijasto cevko, ali pa skrčko. Škatlica z akumulatorji ima svoje mesto v kabini. Med akumulatorje in elektromotor vgradite še stikalo.
Model prebarvajte po želji z vodnimi barvami, da ne stopijo stirodura in so obenem vodoodpoprne, ko se posušijo. Na model lahko z alkoholnim flomastrom narišete še poljubne detajle, ali pa jih naredite iz koščkov stirodura, ki so vam ostali. Prepustite domišljiji prosto pot.

Objave iz iste kategorije: