Mlin na veter

Prav gotovo vsi poznate mline na veter, ki so poganjali mlinska kolesa. Kadar piha veter, se vrtijo krila mlina in s tem poganjajo mlinski kamen, ki je tik nad drugim, ki miruje. Med kamnoma se zrnje melje v moko. Ti mlini na veter so stari že nad tisoč let, vendar so sedaj že popolnoma izginili, ker jih je nadomestila elektrika.  Čeprav jih pri nas ni, pa ste jih sigurno že videli po televziji. Načrt za preprosto maketo takšnega mlina je pred vami, za izdelavo pa potrebujete le nekaj osnovnega orodja in vezano ploščo debeline 4 mm ali debelejši karton.

Vsi deli mlina so enkrat pomanjšani, zato je najbolje, da jih fotokopirate na pravo velikost. S pomočjo kopirnega papirja dele prerišite na karton ali vezano ploščo in jih izrežite. Za rezanje vezane plošče boste potrebovali žagico rezljačo, za karton pa le olfa nož. Pri prerisovanju pazite na količino posameznih delov. Posamezne kose lepo obrusite in jih pričnite sestavljati med seboj. Kako nalegajo deli med seboj nazorno kaže risba. Za lepše sestavljanje in trdnejšo konstrukcijo poskrbijo utori na robovih, ki se lepo prilegajo eden v drugega. Spoje namažite z lepilom za les in počakajte, da se dobro posuši. Osušeno lepilo se lepo brusi, zato robove lahko lepo polkrožno obrusite in zgladite. Na zgornjo škatlo pred lepljenjem privijte vijak M6 in dolžine 30 mm. Nanj nataknite vetrnico, ki jo sestavite tako, kot prikazuje risba. Spoje dobro namažite z lepilom in pazite, da se vetrnica na vijaku lepo vrti s čim manj upora. Na krake prilepite prozorno folijo ali pa uporabite kar širši prozorni lepilni trak.
Maketo lepo pobarvajte s tempera barvicami ali podobnimi, odvisno kaj imate na razpolago. Kasneje, ko se barva posuši pa celotno površino še prelakirajte z brezbarvnim lakom. Le na ta način bo maketa obstojna, če jo boste postavili pred hišo ali na balkon.
Maketo postavite na vetrovni prostor in sicer tako, da je vetrnica obrnjena proti vetru. Če ste vse lepo sestavili se bo ta začela veselo vrteti. Sicer nam ne bo mlela moke iz žita, bo pa lep okras pred hišo ali v vaši sobi.

Lahko se dobi tudi KIT komplet zrezkanih delov za ta model – cena 25 eur

  Pdf oblika za tiskanje

Objave iz iste kategorije: