Mlin na veter

Prav gotovo vsi poznate mline na veter, ki so poganjali mlinska kolesa. Načrt za preprosto maketo takšnega mlina je pred vami, za izdelavo pa potrebujete le nekaj osnovnega orodja in vezano ploščo debeline 4 mm ali debelejši karton.

Vsi deli mlina so enkrat pomanjšani, zato je najbolje, da jih fotokopirate na pravo velikost (glej PDF). S pomočjo kopirnega papirja dele prerišite na karton ali vezano ploščo in jih izrežite. Za rezanje vezane plošče boste potrebovali žagico rezljaco, za karton pa le olfa nož. Pri prerisovanju pazite na količino posameznih delov.

Posamezne kose lepo obrusite in jih pričnite sestavljati med seboj. Kako nalegajo deli med seboj nazorno kaže risba. Za lepše sestavljanje in trdnejšo konstrukcijo poskrbijo utori na robovih, ki se lepo prilegajo eden v drugega. Spoje namažite z lepilom za les in počakajte, da se dobro posuši. Osušeno lepilo se lepo brusi, zato robove lahko lepo polkrožno obrusite in zgladite. Na zgornjo škatlo pred lepljenjem privijte vijak M6 in dolžine 30 mm. Nanj nataknite vetrnico, ki jo sestavite tako, kot prikazuje risba (glej PDF).

Spoje dobro namažite z lepilom in pazite, da se vetrnica na vijaku lepo vrti s čim manj upora. Na krake prilepite prozorno folijo ali pa uporabite kar širši prozorni lepilni trak.
Maketo lepo pobarvajte s tempera barvicami ali podobnimi, odvisno kaj imate na razpolago.
Kasneje, ko se barva posuši pa celotno površino še prelakirajte z brezbarvnim lakom. Le na ta način bo maketa obstojna, če jo boste postavili pred hišo ali na balkon.
Maketo postavite na vetrovni prostor in sicer tako, da je vetrnica obrnjena proti vetru. Če ste vse lepo sestavili se bo ta začela veselo vrteti. Sicer nam ne bo mlela moke iz žita, bo pa lep okras pred hišo ali v vaši sobi.

Objave iz iste kategorije: