Mlin na veter

Model mlina na veter je namenjen modelarjem začetnikom kot okrasni eksponat, ki bo popestril vašo polico. Lasersko izrezani deli zagotavljajo natančno gradnjo modela, zato je zagotovljeno, da se lahko sestavi res ličen model. V kompletu so vsi sestavni deli in podrobna slikovna navodila, kjer je po korakih opisana gradnja modela.

Dolžina: 135 mm
Širina: 210 mm
Višina: 370 mm
Konstrukcija: lesena
Finiš: prozorni lak
Namen: Lesena sestavljanka modela mlina na veter

Cena KIT kompleta – 24,90 € (cena že vsebuje DDV)
NAROČILO: robert.resman(afna)siol.net ali 041 80 60 80
KIT komplet je možno kupiti tudi v trgovini MIBO

Navodila za sestavljanje

Orodje

Za sestavljanje potrebujete osnovno orodje in nekaj pripomočkov, ki jih najdete doma:
• olfa nož ali skalpel,
• klešče,
• ščipalke za perilo
• brusni papir zrnatosti 150 in 400,
• majhno deščico na katero nalepite brusni papir,
• lepilni trak,
• belo lepilo za les ali sekundno lepilo,
• prozorni lak za končno zaščito.

Priprava delov

Zaradi laserskega razreza so deli izrezani zelo natančno, zato ni potrebnih posebnih priprav.
Z olfa nožem previdno zarežite v mostičke, ki držijo dele na svojem mestu. Ostanke mostičkov narahlo obrusite in za vse dele določite kam sodijo. V pomoč so vam oštevičeni deli na zadnji strani navodil.

Sestavljanje

Mlin je sestavljen iz dveh osemkotnih in nekoliko koničastih valjev. Sestavljati začnemo najprej spodnji del mlina. Vseh osem delov 4 na stranicah, ki so zalepljene skupaj pobrusite pod kotom. V pomoč si na notranji strani 2 mm od roba narišite črto, do katere je treba pobrusiti rob pod kotom. Vseh osem delov s pobrušenimi robovi na ravni deski položite eden poleg drugega in jih med seboj utrdite z lepilnim trakom. Cel segment nato poskusite zviti v valj, da se prepričate ali so vsi koti pravilno pobrušeni.

Če je vse v redu notranje utore namažite z belim lepilom za les in jih zvijete v valj. Stik utrdite z lepilnim trakom in na spodnji strani prilepite dno. Oblika dna 1 že lepo poravna stranice. Sedaj lahko na vrhu prilepite tudi pokrov 2 in tako pripravljen spodnji valj se mora samo še dobro posušiti.
Po sušenju odstranite kose lepilnega traku in vse robove lepo obrusite.

Balkon je sestavljen iz osemkotne osnove 14 in osmih ograj 15. Ograje morate na krajših stranicah pobrusiti pod kotom, da se pri sestavljanju na osnovo 14 lepo prilegajo med seboj. Pri lepljenju si pomagajte s ščipalkami za perilo, s katerimi lahko enostavno utrdite kose med lepljenjem.

Ko se lepilo posuši, odstranite ščipalke in vse robove lepo obrusite. Obrusite tudi notranji rob, ki nalega na spodnji del stolpa. Robove obrusite le toliko, da cel balkon leži na višini zgornjih vrat. Da je balkon na pravi višini preverite tako, da v utore postavite opornike. Balkon lahko sedaj že zalepite na spodnji del stolpa.

Na enak način kot ste naredili spodnji del mlina, zbrusite in zlepite tudi zgornji del mlina. Zbrusite robove pod kotom in dele utrdite z lepilnim trakom ter zalepite v osemkotni valj. Pobrušen valj sedaj prilepite na spodnji del stolpa mlina.

Balkon sedaj lahko utrdite še z oporniki 16, ki jih nanizate okoli balkona na spodnji strani.
Na vrhu stolpa iz delov 9, 10 in 11 sestavite kvader. Na stranico, ki ima luknjo, že takoj privijte vijak, ki bo držal vetrnico. Robove namažite z lepilom in škatlico utrdite z lepilnim trakom.
Ko se lepilo posuši vse robove polkrožno obrusite in prilepite na vrh stolpa mlina.

Vetrnica je sestavljena iz štirih krakov 12 in dveh krogov 13. Krake v korenu obrusite pod kotom, da se lahko postavijo pod kotom. Na sredini mora ostati kvadratna odprtina v velikosti 6 mm, skozi katero bo prišel vijak, ki drži vetrnico na stolp.
Na ravni deski jih sestavite tako, da tvorijo pravi kot med kraki in jih zalepite. Ko se lepilo posuši na zgornji in spodnji del vetrnice prilepite še dva kroga.

Vetrnico nataknite na vijak in preverite, da se lepo vrti. V primeru, da se kraki zaletavajo v stolp mlina, kar pomeni, da ste vetrnico zalepili postrani, na vijak dodajte še eno matico M6, da na ta način vetrnico malo odmaknete od stolpa. Na zunanji strani na vijak privijte še zunanjo matico, ki jo pred privijanjem malo namažite z belim lepilom, ki bo preprečilo odvijanje. Utrditev matice naredite šele po končnem lakiranju modela.

Celotno površino mlina prelakirajte z brezbarvnim vodnim lakom in počakajte, da se dobro posuši. Posušen lak v lesu dvigne vse iveri, zato površina postane hrapava. Z brusnim papirjem, zrnatosti okoli 400, celotno površino obrusite in še enkrat prelakirajte z brezbarvnim lakom.
Če želite lahko model tudi pobarvate, vendar ga lahko šele po dveh nanosih brezbarvnega laka, ki zagotovi gladko površino.

Na izdelku lahko dodate tudi kakšen svoj detajl in model bo postal še lepši.

Objave iz iste kategorije: