Miting ob otvoritvi novega letališča v Ljubljani

Čeprav ljubljansko letališče v Šiški še ni bilo do konca dograjeno, je uprava letališča leta 1933 začela seliti letala na letališče v Polju. Na novem letališču sta bila dva hangarja, prvi z imenom »Edvard Rusjan« je bil namenjen aeroklubu, drugi »Josip Zupančič« pa vojnemu letalstvu. Prvo je na novem letališču pristalo letalo Pelikan.
20. avgusta so pripravili velik letalski miting, ki ga je popestrilo več športnih letal iz aeroklubov Zagreba, Beograda, Novega Sada in Sarajeva ter vojnih letal in potniških letal podjetja Aeroput. S civilnim letalom Fizir, je iz Beograda priletel predstavnik središčne uprave aerokluba inž. Milosavljević in prva jugoslovanska pilotka Slovenka Kristina Goriškova. S potniškima letaloma Junkers A 22 in A 48, so prispeli predstavniki avstrijske letalske družbe in predstavniki mesta Salzburg. 15. avgusta so se naši predstavniki z njimi v Celovcu dogovarjali o uvedbi stalne letalske proge med Ljubljano in Celovcem. Odprli naj bi jo hkrati z novim letališčem.
Po pozdravnem govoru predsednika kluba so letališče blagoslovili. Sledila je tekma športnih letal. Zmagalo je letalo Lojze s pilotom Jankom Colnarjem, ki je prejel bronasti kipec. Za tem je startala skupina sedmih vojaških letal, ki so preletela letališče v formaciji bombnikov, nato pa so nastopili padalci. Iz petih vojaških dvosedov so na višini 600 metrov odskočili štirje padalci. Četrto padalo se je odprlo šele na višini okoli 300 metrov. Gledalci so se zgrozili in oddahnili, ko so videli, daje pod padalom vreča peska. Padalci so odlično opravili svoj skok in občinstvo jih je navdušeno pozdravilo. Najbolj presenetljiv pa je bil nastop Janeza Mrvarja, ki je skočil iz nizko letečega letala v avtomobil, ki je v isti smeri drvel pod njim po stezi. Takega skoka niso videli še nikjer v Jugoslaviji.
V predzadnji točki so prikazali zračno borbo med vojaškim dvosedom in enokrilcem Devoatine, ki so jo popestrile akrobacije kot del taktike zračnega bojevanja. Zadnji pa sta nastopili še lovski letali tipa Hawker s svojimi akrobacijami.
Zadnjič so iz letališča v Šiški poleteli 16. junija 1933, dokončno pa so letališče opustili v  oktobru, ko so podrli hangar in druga  poslopja.

Objave iz iste kategorije: