Mini padalec

Padalo prav gotovo vsi poznate. Kaj pomislite ob besedi padalo? Prav gotovo na pogumne fante in dekleta, ki skačejo iz letala in se pod kupolami lepo počasi spuščajo proti tlom. Pa ste že kdaj pomislili, da bi naredili model padala? Prav gotovo vam je že v glavo šinila takšna misel, toda takoj se je postavilo vprašanje, od kje tak model spuščati. Visoke stolpnice v mestu so sicer primerne za takšne podvige, toda model padala lahko pristane na prometni cesti in povzroči nesrečo. Prav zaradi tega problema modeli padal niso pogosti.

Pri tem modelu padala pa smo razmišljali v nasprotni smeri. Najprej smo si zamislili napravo, ki bo model izstrelila na primerno višino. Z njo pa lahko svoj model varno spuščate tudi na travniku ali večjem parku (glej PDF).
Za izstreljevanje bomo uporabili papirnato ali plastično cev, v katero bomo zložili padalo in nato pihnili v spodnji konec cevi. Zaradi razlike tlakov bo zvitek padala poletel na zadostno višino in se zaradi hitrosti ne bo razprl. Na najvišji točki se bo počasi ustavil, vrvice pa se bodo sprostile in kupola padala se bo napolnila z zrakom.
Cev za izstreljevanje naredite iz papirja, ki ga navijete na primerno okroglo podlago in počasi plast za plastjo namažete z lepilom za papir. Podlaga, na katero navijate papir, je lahko tudi nekoliko drugačnega premera, drugače pa imate doma gotovo kakšno metlo, katere ročaj ima primerne dimenzije. Trdno navit in posušen tulec lepo obrusite, lahko pa ga tudi slikovito pobarvate.
Padalo v obliki šestkotnika naredite iz tanke tkanine ali PVC folije. Na robovih privežite tanke najlonske vrvice dolžine okoli 150 mm. Druge konce vrvic primite skupaj in jih zavežite v vozel, tega pa na lesni vijak, ki ga privijete v plutovinast zamašek ali lesen valj. Zamašek mora biti nekoliko manjši, kot je notranji premer cevke, da se prosto giblje. Najbolje je že takoj na začetku primerjati uporabljen zamašek in notranji premer cevke. Zamašek mora biti manjši za 1 do 2 mm.

Padalo je tako gotovo, treba ga je še lepo zložiti. S prsti ga primite na sredino kupole in ga pustite viseti navzdol. Z drugo roko primite zamašek in ga obrnite na glavo. Vrvice počasi spustite v kupolo in jo stisnete v tulec. Dobite zloženo kupolo, v kateri so vrvice, na koncu pa zamašek, ki ga potisnete v kupolo. Iz spodnje strani tako zloženo padalo potisnite 2 do 3 cm v cev. Cev obrnite navpično in zajemite sapo. Na hitro pihnite v cev in padalo bo izstrelilo iz cevi. Višina izstrelitve je odvisna od sile pihanja ter zlaganja padala v cev. Padalo je med dviganjem zloženo in se šele na vrhu odpre. Sledi počasno padanje proti zemlji. Če se preveč guga sem in tja, v sredino kupole naredite luknjico premera okoli 5 mm. Ta prepušča del zraka, ki bi drugače povzročal guganje kupole, nikakor pa ne vpliva na hitrost spuščanja.
Izdelajte več padal, lahko tudi z večjimi ali manjšimi kupolami in priredite tekmovanje, komu uspe padalo izstreliti višje in komu dlje časa pada proti tlom.

Objave iz iste kategorije: