Mali bumerang

Bumerang prav gotovo vsi poznate in tudi veste, da je lahko nevaren, če komu prileti v glavo. Mi pa si bomo ogledali mali bumerang, ki ga lahko mečete tudi v sobi in ni nobene nevarnosti, tudi če komu prileti v glavo. Zaradi njegove majhnosti ga težko mečemo z roko, zato si morate izdelati posebno pripravo, s katero ga lahko preprosto lansirate.

Lansirna priprava je dokaj preprosta. Za izdelavo potrebujete le nekaj kosov smrekovih deščic, jeklen ali plastičen trak in nekaj jeklene žice. Za ročaj si pripravite smrekovo letev 25x25x250 mm. Stojalo mizice naredite iz smrekove deščice 45x25x165 mm in na enem koncu izrežite utor 25×25 mm, kamor boste vstavili ročaj in ga pritrdili z lepilom in žebljem. Na vrhu stojala prav tako pritrdite mizico, ki jo naredite iz vezane plošče ali debelejšega kartona. Mere mizice so 100×90 mm, robove pa polkrožno obrusite (glej PDF).

Sprožilno vzmet je najbolje narediti iz jeklenega traku, primeren je kakšen odslužen list žage, ker pa je tak list težko obdelati, je najbolje uporabiti kakšen debelejši plastični material. Če hočete uporabiti odslužen list žage, poprosite nekoga, da vam odbrusi zobe in zaobli robove. Močnejši kot je material za vzmet, z večjo silo bo izstrelil bumerang iz mizice. Sprožilno vzmet pritrdimo z dvema žebljičkoma na ročaj v utor, ki ga naredimo z žago.
V stojalo zvrtajte luknjo premera 4 mm in vanj porinite jekleno žico premera 3 do 4 mm. Žico ukrivite, kot je narisano na načrtu. Ta sprožilni mehanizem se mora v luknji prosto vrteti.
Bumerang izrežite iz tršega kartona, obliko pa lahko prerišete iz načrta v naravni velikosti. Črtkana črta označuje pregib, kjer bumerang narahlo zapognete navzgor. Zapognjena oblika nadomešča aerodinamično obliko pravega bumeranga in mu med vrtenjem v letu ustvarja vzgon. Različni dolžini krakov pa med letom premakneta središče vrtenja in s tem omogočita zavijanje, da se bumerang lahko vrne na isto mesto, od koder ste ga izstrelili.
Pred lansiranjem morate napeti sprožilno vzmet in jo zatakniti s sprožilnim mehanizmom iz jeklene žice. Na mizico postavite bumerang tako, da bo daljši krak ležal na njej, krajši pa segal čez rob v območje, kjer se giblje vzmet. Nagib krakov bumeranga mora gledati v smeri leta, kot je prikazano na risbi. Z levo roko primite za ročaj, z desno pa sprožilni mehanizem potisnite nekoliko navzgor in s tem sprostite vzmet. Vzmet bo hitro zanihala naprej in na svoji poti trčila v krak bumeranga, in ga bo izstrelilo v zrak.
Zapognjenost bumeranga, trdota vzmeti in lega bumeranga na mizici določajo, kako se bo končal let. Z nekaj poskusi boste hitro določili optimalne nastavitve. Ko boste zadovoljni, si lahko na mizico tudi narišete lego, v kateri bumerang najlepše poleti in se tudi vrne na isto mesto. Poskusite izdelati bumerang iz različnih vrst kartona in tudi tako določiti, kateri material je najprimernejši.
Izdelajte več bumerangov in jih s flomastri pobarvajte po svojih željah in priredite tekmovanje. Ocenjujte, kateri let je najdaljši in komu se v več poskusih bumerang vrne nazaj. Pri tem lahko vsi uporabljate eno lansirno napravo, kar bo omogočilo vsem enake pogoje tekmovanja.

Objave iz iste kategorije: