Maketa cerkvice

Na Koroškem in nekaterih krajih na Gorenjskem na Gregorjevo, živi star običaj, da po vodi spustijo luč. Na Gorenjskem so predvsem kovači gojili ta običaj, saj je Gregorjevo pomenilo, da ob ognjišču ne potrebujejo več luči, zato jo spustijo po vodi. V Kropi je bila tradicija, da so na leseno deščico položili kos smrekove smole in jo zažgali, ter spustili po vodi. Danes pa, ko se začne spuščati mrak, po vodi zaplavajo prave mojstrovine maket cerkva ali hišic. Z malo truda in dobre volje lahko po tem načrtu izdelate lično cerkvico.

Za delo potrebujete risarsko orodje, karton, debeline vsaj 3 mm, kos stiropora in seveda dobro voljo za delo.
Na karton prerišite vse dele in jih izrežite. Načrt je štirikrat pomanjšan, lahko pa si izdelate poljubno velikost (glej PDF).

Izrezane dele s flomastri in vodenimi barvicami pobarvajte ter jih zlepite skupaj. Pri pregibanju kartona na notranji strani narahlo zarežite z olfa nožem, da bo zgibanje natančnejše in lažje. Če boste maketo barvali na koncu, ko bo vse zlepljeno, lahko vse robove na zunanji strani dodatno ojačite s krep lepilnim trakom. Ta bo rob lepo ojačal in skril morebitne reže, čez njega pa boste lahko nemoteno barvali. Lepite z lepilom za papir, lahko pa uporabite tudi pištolo za vroče lepljenje. Okna in vrata so izrezana, da bo skoznje pronicala svetloba čajnih svečk. Na vrhu zvonika pa iz lesene letvice naredite križ in ga zalepite v režo, ki nastane na vrhu zgornjega stolpa. Podnožja stolpa sta v obliki šestkotnika in ju naredite iz dveh kosov kartona, ki ju zaradi večje debeline zlepite skupaj.
Sestavljeno cerkvico pritrdite na kos stiropora, ki naj bo debel vsaj 5 cm. Če boste delali po dimenzijah iz načrta, potem je velikost stiropora 35 x 50 cm. Na stiroporu naredite tudi majhno luknjico, skozi katero privežete daljšo vrvico za spuščanje.
V sredino zvonika in cerkvene ladje položite dve čajni svečki in maketa cerkvice je pripravljena za pozdrav pomladi.

Objave iz iste kategorije: