Leteče krilo

Dolgi zimski večeri so kot nalašč za izdelavo majhnih modelov, katere lahko spuščate tudi v stanovanju. Izdelava je zelo preprosta, potrebujete le šeleshamer papir velikosti A4 in osnovni pribor za delo s papirjem.

Model letečega krila je zasnovan tako, da ni potrebno lepljenja, zato se ob morebitnih trkih tudi ne more zelo poškodovati. Ob morebitnem netočnem sestavljanju pa bo vseeno potreben kakšen kos lepilnega traku ali kapljice lepila. Na papir najprej prerišite krilo in ga s škarjami ali olfa nožem previdno odrežite. Na načrtu so dimenzije označene s puščicami, je pa cel načrt tudi narisan v naravni velikosti (glej PDF), zato prerisovanje ne sme delati težav. Oba dela, kjer je označeno s črtkano črto ukrivite navzgor pod kotom 90 stopinj. Najbolje je, da pred tem, upogib narahlo zarežete s hrbtno stranjo olfa noža. Na ta način bo spoj lepo upognjen in model bo letel naravnost.

Iz istega papirja izrežite še utež na prednjem delu modela. Na črtkanih črtah ga prav tako narahlo zarežete s hrbtno stranjo noža. Utež previdno zložite skupaj in sicer tako, da vsako polovico povijete proti sredini. Na sredini se oba dela združita in tako preprečujeta, da se utež ne razvije. Če pri tem delu niste bili dovolj natančni, lahko spoj dodatno ojačite s kapljico lepila ali lepilnega traku. Na krilu zarežite dva utora z nožem in skoznju potisnite pritrdilna ušesca uteži. Ker je utež upognjena v obliki črke V se ob točni izdelavi ne more sneti, v nasprotnem primeru ušesca na zgornji strani utrdimo z lepilnim trakom.

Model je tako narejen in lahko pričnemo s prvimi leti. Model primemo za utež pod krilom in ga narahlo pod majhnim kotom proti tlom vržemo v zrak. Z nekaj poskusi bomo hitro ugotovili s kakšno hitrostjo model leti in ga poskusimo z enako hitrostjo tudi zalučati v zrak. Če model premalo odrinemo, bo z nosom priletel v tla, če pa ga vržemo s preveliko hitrostjo se bo povzpel do stropa in nato let nadaljeval strmo proti tlom. V obeh primerih bo let kratek. Če model na vsak način noče zajadrati in se z nosom zapiči v tla, s škarjami nekoliko odrežite uteži. Če pa nos vsakič dvigne, na nos prilepite še nekaj papirja ali samo lepilnega traku. Z nekaj poskusi bo model lepo zajadral in tudi mehko pristal.
Izdelajte več takšnih modelov in naredite tekmovanje, kateremu model leti dlje in dalj časa. Lahko pa ga tudi s flomastri lepo pobarvate po vašem okusu. Ne uporabljajte vodenih barvic, ker papir zvijejo in model ne more leteti naravnost. Tudi barvanje s suhimi barvicami in močnem pritiskanju na papir le tega ukrivijo, zato takšno barvanje tudi ni primerno.

Objave iz iste kategorije: