Leteče krilo B2

Model B2Idejo za ta model sem dobil pri gradnji letečega krila Arrow. Osnovni namen modela je bil izdelati model s pogonom za nošenje tovora, oz. kamere. Za pogon sem predvidel motor Magnum 7,5 ccm, ki bi bil montiran na sredino spojlerja nad krilom. S tem bi dosegel, da se lahko kamera montira v nos modela in jo vrteča elisa ne moti. Iz stiropora sem izrezal krilo, ki sem ga na spodnji strani ojačal z lesenim nosilcem. Model je imel krmiljene elerone z delta miksom, kar pomeni, da so imela krilca funkcijo višine in nagiba. Zaradi preizkušanja so bili prvi poskusi letenja z modelom narejeni kar v surovem stanju. Krila namreč nisem nič prekrival.
Model B2Prvi poleti na ravnini iz roke so pokazali, da model lahko dobro jadra, kljub majhni vitkosti krila. Motorja na model še nisem montiral saj sem se hotel najprej prepričati o njegovih letalnih lastnostih.  Poskus sem izvedel tudi na hribu, kjer pa se model ni ravno dobro obnesel.
Ker je bil model narejen nekako mimogrede, sem kmalu to idejo tudi opustil in model podaril kolegom na modelarskem krožku. Fantje so preizkušali svoje znanje in neznanje na modelu in tako je zamenjal kar nekaj lastnikov. Model B2Na koncu je pristal pri kolegu Gregu Štularju, ki je z modelom dosegel moj osnovni namen, in sicer, da nosi kamero. Ker je spojler letenje le motil, je nanj vgradil le dve uški na konceh krila in s tem povečal stabilnost. Zaradi tega je model lahko tudi dobro letel na pobočju. Motor je tako izgubil svoje mesto, vendar se je izboljšalo pobočno letenje. Krila so dobila tudi prevleko iz lepilnega traku, nad kabino pa je svoje mesto dobila kamera.

Tukaj si pa lahko ogledate v kakšnem stanju je model danes.

{google}-3194297633581430503{/google}

Objave iz iste kategorije: