Letalo – disk

Kdo pravi, da mora letalski model imeti klasično obliko. Oblika krila je lahko poljubna, čeprav se po njej razlikuje letalna lastnost modela, pa naš model z okroglim krilom čisto v redu leti. Ker je model posebne oblike, v zraku izgleda kot nekakšen leteč krožnik. Nanj lahko narišete nogometno žogo, ali pa mogoče pogrinjek. S tem bo model postal še bolj zanimiv.

Za izdelavo tega atraktivnega letala potrebujete ploščo stiropora, debelo 1 cm, olfa nož, brusni papir in lepilo za stiropor.
Pri lepilu bodite pazljivi, saj nekatera lepila topijo stiropor in niso primerna za njegovo lepljenje. Najbolje je, da pred lepljenjem kanite kapljico lepila na košček stiropora in preverite, ali ga topi. Na stiropor narišete krog premera 50 cm in ga izrežite z olfa nožem. Zgornji rob obrusite z brusnim papirjem, da bo zaobljen. Tudi oba smerna stabilizatorja izrežite iz 1 cm debelega stiropora in robove obrusite. Trup naj bo debel 2 cm, zato ga zlepite iz dveh polovic stiropora. Vse stične površine namažite z lepilom in jih z bucikami pritrdite dokler se lepilo ne posuši.

Površino lahko okrasite z barvnimi flomastri po vaših željah. Če želite povečati njegovo trdnost in življenjsko dobo, lahko vso površino prelepite s prozornim širokim lepilnim trakom. V nos trupa zapičite žebelj in poskusite, kako leti. Če bo model z nosom priletel v tla, moramo utež na nosu trupa zmanjšati, če pa bo nos dvignil, moramo utež povečati. Z nekaj poskusi vam bo uspelo, da bo model lepo zajadral.
Dimenzije modela so podane tako, da lahko iz ene plošče izdelate celoten model. Lahko pa model še enkrat povečate, vendar boste morali zlepiti dve plošči stiropora skupaj.
Z več modeli lahko priredite tudi tekmovanje, kateri model bo letel dlje, ali pa kateri bo dlje v zraku.

Objave iz iste kategorije: