Lampijončki iz papirja

Pregibanje papirja je stara veščina narodov Daljnega vzhoda. To tradicijo še danes negujejo številni narodi, še posebni Japonci. S pregibanjem si lahko izdelate lične lampijončke, ki lahko okrasijo domačo zabavo, ali pa si ga preprosto obesite v sobo. Zanimivi so predvsem iz barvastega papirja, saj navzdol sevajo belo svetlobo, ob strani pa svetlobo, barve papirja. Zanimive učinke dobite tudi tako, da med seboj zlepite več kosov različnega barvnega papirja, ki ga nato zgibate v končno obliko.

Največjo natančnost zahteva pregibanje papirja, pri katerem nastane zaporedje geometričnih likov. Vsako najmanjše popačenje linij poruši celotno estetsko ravnotežje. Razumljivo je, da sami prsti temu niso kos, zato uporabite močnejši šeleshamer papir in vse linije zgiba rahlo zarežite z olfa nožem na izbočeni strani. Na risbi so debelo narisane črte izbočene navzven zato jih na tej strani zarežete z nožem. Nasprotno od teh pa so črtkane črte vbočene, zato jih morate zarezati na hrbtni strani. Najbolj natančno to opravite, če sečišča prebodete s šivanko.
   Priložena skica je samo napotek za prvi poskus pregibanja in zgibanja. Kasneje boste to skico poljubno spreminjali glede na širino papirja in z različnimi poševnicami. Na začetku morate računati, da je papir malo več kot trikrat daljši kot je končni premer lampijončka.
   Za izdelavo lahko uporabite tudi barvasti papir in v notranjost vstavite majhno žarnico. Potrebujete žarnico kakršna se uporablja za kolo, nekaj električnega kabla in ploščato baterijo z napetostjo 4,5 V. Kako vse skupaj povežete je lepo narisano na risbi.

  Pdf oblika za tiskanje

Objave iz iste kategorije: