Ladja na gumo

Pred vami je zelo preprost načrt, ki se ga lahko lotijo tudi manj izkušeni modelarji. Za izdelavo potrebujete kos vezane plošče ali podobnega lesa debeline 3 do 4 mm, nekaj žice in košček pločevine.
Na izbiro imate štiri različna plovila, da lahko izbirate med tistim, ki vam najbolj ugaja. Lahko pa si tudi omislite drugačno obliko silhuete ladje.

Na fotokopirnem stroju si povečajte risbe na poljubno velikost in papir nalepite na vezano ploščo (glej PDF). Po črtah natančno izrežite oba sestavna dela z žagico rezljačo. Končno obliko še fino obrusite z brusnim papirjem in dela zlepite skupaj. Na zadnji strani s tankim svedrom zvrtatje luknjico in skoznjo porinite žico, ki jo na eni strani ukrivite v zanko. Nanjo nanizajte majhno kroglico perlo in vijak, ki ga izrežete in ukrivite iz pločevine. Žico zakrivite nazaj, da bo od strani prijela vijak, ki se ne bo mogel več prosto vrteti. Na žično zanko in prednji kavelj nataknite gumo tako, da nenavita ravno še stoji na svojih ležiščih.

Silhuete ladij pobarvajte z alkoholnimi flomastri ali vodoodpornimi barvami in prelakirajte z brezbarvnim lakom, da barve in les v vodi ne bodo nabreknili.
Ladjica je tako pripravljena na splavitev. Vijak vrtite toliko časa v nasprotno smer vrtenja, dokler guma ne bo lepo napeta. Ladjico položite v vodo in spustite vijak, ki se bo začel veselo vrteti in poganjati ladjico po vodi. Ker vrh vijaka gleda malo iz vode bo nekoliko škropil naokoli in obenem povzročal žuborenje, kot da slišite delovanje motorja. Hitrost in dolžina plovbe je odvisna od gume in njenih ovojev pred startom. Trda guma bo povzročila veliko hitrost, toda ladjici bo kmalu zmanjkalo energije, zato je bolje uporabiti mehko gumo, ali še bolje več tanjših mehkih gumic.
Izdelajte več takih ladjic in uprizorite tekmovanje, kjer ocenjujte katera ladjica doseže največjo hitrost ali daljavo in tudi to, katera plove lepo naravnost.
Prijetne urice med izdelavo in igro ob vodi.

Objave iz iste kategorije: