Kulisa za jaslice

Če ste izdelali figurice in hlevček za jaslice so tako dobile svojo podobo, manjka nam le še kulisa Betlehema, ki jo bomo postavili za njimi kot ozadje.

Izdelava je zelo preprosta, potrebujete pa le debelejši karton in osnovno risarsko orodje. Največ časa boste porabili s prerisovanjem na karton. Najpreprostejši način je prerisovanje s pomočjo kvadratov. Na prosojni paos papir si narišite mrežo kvadratkov dimenzije 1 x 1 cm. Mreža naj bo tako velika, da prekrije načrt v Mavrici. Na karton si z mehkim svinčnikom narahlo narišite enako mrežo, le da so kvadratki veliki 4 cm. Načrt je namreč štirikrat pomanjšan (glej PDF).

Sedaj prerišite vse konture v posameznih kvadratkih in dobili boste celotno risbo v naravni velikosti.
Tisti z manj veščimi rokami si narišite le eno silhueto in jo izrežite. Posamezne črte poudarite s črnim flomastrom in ploskve pobarvajte z vodenimi barvami, tako kot je pobarvano na načrtu. Okna lahko izrežete ali pa jih samo narišete. Če pa želite bolj realistično ozadje, pa si vsak nivo narišite na svoj karton in jih kasneje nalepite eden na drugega. Debelina kartona, ki se bo videla med posameznimi nivoji, bo še bolj poudarila prostorski učinek.
Po načrtu izrežite še vse dele stopnic, jih prepognete in zlepite med seboj z lepilom za papir. Ko se lepilo posuši, jih nalepite še na svoje mesto na kulisi. Kuliso po črtkanih črtah prepognete naprej za 45 stopinj in tako ojačajte s stopnicami. Ploskve lepo pobarvajte, kot so na načrtu. Okna so lahko izrezana ali pa samo narisana. Zelo lep učinek imajo izrezana okna, ki imajo na zadnji strani prilepljeno rdečo ali rumeno prosojno folijo. To še bolj poudari lučka, ki jo postavite za kuliso. Rdeča ali rumena svetloba bo prihajala iz oken, bela pa bo poudarila silhueto celotne kulise.
Takšne jaslice bodo prav gotovo privabile marsikateri pogled, zato se je vredno potruditi.

Objave iz iste kategorije: