Ksilofon

Bi radi izdelali glasbeni instrument?

Nekaj bukovih letvic različnih dolžin, 100 cm debelejšega laksa, dve mali natezni vzmeti, nekaj malih plastičnih distančnikov, 50 cm termobanda in še malo dobre volje in glasbilo bo nared.
Pripravite si dve letvici preseka 10×35 mm ter dolgi 190 in 70 mm. Na vsaki strani zvrtajte luknjo premera 15 mm, v katero zalepite okrogli letvici enakega premera. Pri leplenju pazite, da sta obe stranici res vzporedni. Na gornji rob spojnih letvic nalepite po vsej dolžini 1 cm širok samolepilni termoband, kakršnega uporabljamo za tesnenje vrat. Tako bodo tipke mehko nalegale na podstavek. Za izdelavo tipk, ki jih je 16 bomo uporabili kar bukov les, če pa hočete imeti boljše glasbilo, pa jesenov les. Najdaljša tipka meri 230x20x10 mm, vsaka sosednja pa je za 10 mm krajša od prejšnje. Najkrajša meri le 80 mm. Tipke je potrebno na vrhnji strani rahlo polkrožno zaobliti, ob straneh pa dvakrat prevrtati s svedrom premera 2 mm. Na koncu laksa napravite zanko, drugi konec pa pretaknete skozi luknjice podstavka, ki jih prav tako izvrtate s svedrom premera 2 mm. Na gornjo polovico vrvice nanizate izmenično: distančnik, tipka, distančnik itd. Prosta konca laksa spojite z natezno vzmetjo. Plastične distančnike boste napravili iz izolacije, s katerim je izolirana debelejša bakrena žica. Izolacijo snamemo iz žice in cevko narežemo na približno 2 mm dolge kose.

Za igranje potrebujete se paličici, ki jih naredite iz 1 cm debele okrogle lesene palice in na koncu prilepite dve leseni kroglici.
Težje bo z uglaševanjem tipk. Material je potrebno posameznim tipkam odvzemati ali dodajati na spodnji strani. Odvzamemo z vrtanjem, dodajamo pa z leplenjem furnirja. Najbolje je ksilofon uglasiti v C-duru, ki nima poltonov, pa tudi najlažje se igra. Ker ima ksilofon 16 tipk, to ustreza dvema oktavama in to je čisto dovolj za igranje preprostih pesmic, predvsem pa za spremljavo kakšnega drugega instrumenta.

Objave iz iste kategorije: