Klasični zmaj

Zima se počasi poslavlja in sonce je vsak dan močnejše. Zemlja, ki še ni ogreta, blagodejno srka toploto iz sončnih žarkov, vendar ne povsod enako, zato se nekateri deli bolj segrejejo kot drugi. Vemo pa, da je toplejši zrak lažji od hladnejšega, zato se prične dvigovati, na njegovo mesto pa priteče zopet hladnejši zrak. To pretakanje zraka čutimo kot veter. Če so razlike temperatur majhne, čutimo majhno sapico,če pa so večje, postane tudi veter močan in to je vedno na koncu zime, ko se zemlja prične segrevati.
Vse nas kar zmrazi, ko pomislimo na mrzel veter, pa čeprav zunaj sije sonce. V takem vremenu si je najbolje izdelati zmaja in izkoristiti veter za svojo zabavo.

Za njegovo izdelavo ne boste potrebovali veliko materiala. Le nekaj smrekovih letvic debeline 5 do 7 mm, košček vezane plošče ali pločevine, kos sukanca in polivinil (glej PDF).
Najprej odrežite eno smrekovo letvico na dolžino 70 cm, dve pa na dolžino 60 cm. Iz vezane plošče izrežite dve ploščici, ki določata nagnjenost krajših letvic, in jih zlepite skupaj ter trdno zvežite s sukancem.

Da se sukanec ne bo odvezal, na koncu še tega malo prepojimo z lepilom. Daljšo letvico položimo na prečno pod pravim kotom in v oddaljenosti od enega konca za 12 cm, ter trdno zvežemo s sukancem.

Iz tankega polivinila odrežite tloris zmaja in ga na konceh z elastikami pritrdite na lesene letvice. Na daljši letvici na obeh koncih zavežite najlonski vrvici; prednja je dolga 30 cm, zadnja pa 55 cm.

Med njima zvežite kovinski obroček, ki ga ponavadi dobimo pri obeskih za ključe, in nanj še tretjo najlonsko vrvico dolžine vsaj 100 metrov ali več. Daljša bo vrvica, višje bomo lahko spustili zmaja.
Zmaj je tako narejen, treba bo le še počakati na primeren veter. Kadar je veter močan in bo zmaj zelo nemiren, nekoliko skrajšajte prednjo vrvico, da spremenite naklonski kot zmaja. Če pa bo veter mirnejši, jo zopet podaljšajte. Z nekaj eksperimentiranja boste dobili dobre rezultate.
Pri spuščanju zmaja primite za čim krajšo vrvico in jo počasi spuščajte. Če veter ni dovolj močan, pomaga, da tečete proti vetru, zmaj se bo pričel lepo dvigati. V velikem vetru bo postal zmaj nemiren, zato previdno spuščajte vrvico, da bo letel vse višje.

Objave iz iste kategorije: