KB-1 Triglav

KB-1 TriglavLeto izdelave: 1948, Konstrukcijski biro Ljubljana
Konstruktor: ing. Jaroslav Koser in ing. Stojan Hrovat
Konstrukcija: lesena
Razpetina: 15 m
Dolžina: 6,83 m
Namen: jadralno letalo olimpijske klase

KB-1 Triglav Leta 1947, je republiški odbor za športno letalstvo Slovenije, razpisal natečaj za izdelavo jadralnega letala olimpijske klase. V natečaju je sodeloval zavod "Letov" iz Ljubljane pod vodstvom F. Šusteršiča, skonstruirala pa sta ga konstruirala študenta tehnične fakultete iz Ljubljane, Jaroslav Koser in Stojan Hrovat. KB-1 TriglavV skromnih prostorih Konstrukcijskega biroja v Ljubljani je leta 1947 začela nastajati konstrukcija našega povojnega jadralnega letala z oznako Kb–1. To je bilo 15 metrsko jadralno letalo olimpijske klase, izdelano v ljubljanski tovarni LETOV. Prvi polet letala je bil v letu 1948. Letalo je bilo zelo priljubljeno med jadralnimi piloti, ki so z njim dosegali zadovoljive rezultate. To letalo je tovarna izdelovala v seriji.
Detajl kabine na KB-1 TriglavKrilo ima v korenu profil
Go549 ("pollaminaren profil!")odebeljen na 16% (zaradi trdnosti krila), ki na koncu prehaja v profil N6. Skupno aerodinamično in geometrijsko zvitje znaša 7°. V lom krila znaša 4° in piloti so dejali da "lepo leži v zavoju".
KB-1 v LescahKrilo ima glavni in pomožni nosilec, ki se stikata na krilnem zaključku in tvorita močno trikotno konstrukcijo.
Glavni nosilec je škatlaste konstrukcije in zdrži 12 kratno obremenitev v v primeru izvlačenja iz pikiranja in 10 kratno negativno obremenitev. Torzijski nos ima vezano ploščo postavljeno pod kotom.
Trup je ovalnega preseka in je grajen kot nosilna oplata iz vezane plošče z notranjimi rebri in tremi vzdolžnicami (ena spodaj, dve zgoraj ob vsaki strani po ena).
KB-1 TriglavKonstruktorja ob KB-1
Hitrostna polara letalaVišinski stabilizator je pritrjen na trup zadaj z vodoravnim sornikom in spredaj z vijakom, s katerim je tudi možno nastavljati vpadni kot repa (seveda na zemlji).
Zračne zavore so tipa HS. (podobno kot na Blaniku)
Preizkusne polete so naredili piloti: Lakovič Slavko, Milan Borišek, Pavle Crnjanski, Jaroslav Koser, Hrovat Stojan, Hilinger Franc, Tomo Polanc in Jeras Marko.
Triglav pred štartom v Lescah

Objave iz iste kategorije: