Katamaran z reaktivnim motorjem

Ta preprost model katamarana vam bo v veliko veselje kadar se boste igrali ob vodi. Gradnja je zelo preprosta za izdelavo pa potrebujete zelo malo materiala, ki je dostopen vsakomur.

Za motor bomo uporabili balonček, ki napihnjen skozi slamico iztiska zrak, ta pa naš modelček potiska naprej po vodi.
Mreže za izdelavo plovk in kabine prerišite na trši karton ter jih pobarvajte s flomastri (glej PDF). Z ostrim olfa nožem jih izrežite, po črtkanih črtah pa samo narahlo potegnete, da boste karton lažje in bolj natančno prepognili. Vse dele, ki so pobarvani rumeno premažite z vodoodpornim lepilom in dele sestavite. Na vsaki strani kabine prilepite obe plovki in celotni model narahlo prelakirajte z brezbarvnim nitro lakom, da se karton ne bo napil vode in razpadel.

Plovke in kabino modela lahko naredite tudi iz lesa ali stiropora, vendar boste potrebovali nekoliko več spretnosti. Pustite svoji domišljiji prosto pot in si lahko zamislite tudi drugačno obliko plovila.
Za pogon potrebujete slamico, plutovinast zamašek, elastiko in balonček. Skozi plutovinast zamašek zvrtajte luknjo in skoznjo potisnite slamico, ki jo s kapljico lepila dobro učvrstite. Na tako pripravljen zamašek nataknite balonček in vse skupaj pritrdite s pomočjo gumice na kabino katamarana. Dolžino slamice prilagodite tako, da bo približno 1 cm potopljena pod vodo.
Model je tako gotov, potrebno je le še preko slamice napihniti balonček. S prstom zamašimo luknjico slamice in model položimo na vodo. Odmaknemo prst, da bo zrak začel izhajati skozi slamico in model se bo veselo zapeljal po vodi. Tanjša kot je slamica, dalj časa bo model vozil po vodi, vendar nekoliko počasneje. Slamico lahko na koncu, ki je potopljena v vodo, nekoliko stisnete in na ta način podaljšate čas vožnje. Tudi velikost balončka pripomore k daljši vožnji. Ker je zamašek na model pritrjen z elastiko, lahko slamico premikamo levo in desno in s tem spreminjamo smer vožnje.Dobro narejen model in primerno zamaknjena slamica pripomoreta, da se vaš modelček lahko v krogu vrne nazaj ali vsaj do obale.
Naredite več takšnih modelov in tekmujte med seboj kateri model bo prišel dlje ali dalj časa vozil.

Objave iz iste kategorije: